Tryffel under klubban för 880 000 kronor

Foto: Eric Risberg/AP/TT
Vit tryffel. Tryffeln på bilden är dock inte samma som såldes på auktionen. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Smakar det så kostar det! Sällan har väl ett ordspråk stämt så bra överens med verkligheten som när en sällsynt stor vit tryffel såldes för 85 000 euro på auktion i Albaregionen i Italien.

Det höga priset – motsvarande nästan 880 000 kronor – förklaras dels med att pengarna från auktionen gick till välgörenhet, dels med att tryffeln som såldes var ovanligt stor med sina 850 välsmakande gram. Ju större en bit tryffel är, desto mer värdefull är den, förklarar auktionens talesperson.

Slutpriset innebär att tryffeln gick för drygt 1 000 kronor per gram, som ska jämföras med det genomsnittliga marknadspriset på 36 kronor grammet.

Köparen är bosatt i Hongkong.

Vit tryffel från Albaregionen är mycket eftertraktad.

– Den kännetecknas av en intensiv doft, som frammanar känslan av romantiska möten, skogen, naturen. Den är väldigt stämningsfull, säger Antonio Degiacomi, chef för Italiens nationella center för tryffelstudier.

Årets skörd, som började den 21 september och avslutas den sista januari nästa år, beskrivs som mycket gynnsam efter fjolårets dåliga skörd som pressade upp priserna till det dubbla.

En förklaring till den rika skörden är regn och stormar som svepte över Albaregionen i juli och augusti som gjorde marken blöt.