Brutal serievåldtäktsman inför rätta

Foto: Filip Erlind/TT
Nu inleds huvudförhandling i rättegången mot en 39-årig man som ska ha kidnappat och våldtagit en 17-årig flicka under tre dagar. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Han åtalas för att ha kidnappat en 17-årig flicka som han drogat, hotat och misshandlat, sedan bundit och våldtagit upprepade gånger under en tre dagar lång färd från Örebro till Stockholm.

Den 39-årige mannen är sedan tidigare dömd för liknande grova sexualbrott.

Nu börjar rättegången.

Enligt åtalet träffades 39-åringen och den då 17-åriga flickan i närheten av Örebro. Han försedde henne med narkotika och med hot och slag tvingade han med henne på en resa som varade i tre dagar och kom att präglas av våld, förnedring och grova sexuella övergrepp.

– Han har fört med henne genom olika områden och hela vägen fram till Stockholm. Jag gör gällande att han våldtagit henne fyra gånger på olika platser mellan Örebro och Stockholm, har åklagaren Christine Chi tidigare sagt till TT.

Fyra våldtäkter

Våldtäkterna ska ha skett i en lada, i en övergiven stuga, på en offentlig toalett och på ett vandrarhem. I Stockholm lyckades flickan fly och kunde ta sig hem till sin familj som larmade polis.

Efter övergreppen inleddes en jakt där polis sökte efter mannen i hela Sverige. Han försökte fly landet och greps på en flygplats i Thailand.

Enligt åtalet har han försökt hindra flickan från att polisanmäla övergreppen genom att hota att lägga upp fotografier och filmer av dem på nätet.

Tidigare dömd

39-åringen har två gånger tidigare dömts till långa fängelsestraff för grova våldtäkter med inslag av våld och förnedring.

2009 dömdes han för bland annat våldtäkt efter att ha tagit med sig sin dåvarande flickvän och hennes två vänner på en vansinnesfärd genom Småland. Han band flickvännens händer bakom ryggen och hotade de andra kvinnorna med kniv. Vid fyra tillfällen stannade han på avskilda platser och förgrep sig på dem.

Han har även dömts för misshandel, olaga frihetsberövande och sexuellt utnyttjande av minderårig.

Mannen har hela tiden nekat till brott. Enligt hans försvarsadvokat Robin Grönvall står han fast vid den inställningen när rättegångens huvudförhandling nu inleds.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel ålder på mannen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Örebro

Stockholm