Detta har hänt: Krisen i Svenska Akademien – på 3 minuter

NYHETER

Svenska Akademien står utan tillräckligt många ledamöter för att kunna fatta beslut och årets Nobelpris i litteratur kommer inte att delas ut förrän 2019.

Den värsta krisen för en av våra mest nobla svenska institutioner har till och med tvingat kungen att gripa in.

SENASTE NYTT

Fyra ledmöter beviljas utträde ur Svenska Akademien: Kerstin Ekman, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Lotta Lotass.

Svenska Akademien meddelar i ett pressmeddelande att inget Nobelpris i litteratur kommer att delas ut 2018. Istället ska dubbla priser delas ut 2019.

Kungen meddelar att Akademiens stadgar nu är förtydligade: den ledamot som vill lämna kan nu göra det och har man under två år inte deltagit i arbetet anses man ha uträtt.

Ekobrottsmyndigheten meddelar att en förundersökning gällande ekonomisk brottslighet kopplat till Svenska Akademien har inletts.

Senast uppdaterad 17 maj kl 11.36.DANIUS LÄMNAR – OCH FROSTENSON

Efter sammanträdet i Svenska Akademin den 12 april kommer Sara Danius besked: Hon lämnar posten som ständig sekreterare liksom sin stol i Akademien, nummer 7.

Även Katarina Frostenson avgår. Ledamoten Sara Stridsberg säger till DN att Danius ställt det villkoret för att själv gå.

Reaktionerna låter inte vänta sig – många frågar sig nu hur Akademien överhuvudtaget ska kunna fortsätta sitt arbete. Många sluter också upp bakom Sara Danius. #knytblus trendar på Twitter – och såväl politiker, som kändisar som andra har klätt om för dagen.

Sara Danius väljer på fredagseftermiddagen den 13 april att via nyhetsbyrån TT göra ett uttalande. ”Alla traditioner är inte värda att bevara”, skriver hon bland annat.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Med högburet huvud och Sara Stridsberg vid sin sida lämnar Sara Danius torsdagens sammanträde i Akademien.


KRISEN BÖRJADE MED TRE AVHOPP

Fredagen den 6 april meddelar tre av Svenska Akademiens ledamöter, via varsin tidning, att de lämnar Akademiens arbete: Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund.

Bakgrunden till avhoppen är den advokatutredning som tillsattes för att utreda kopplingarna mellan Akademien och den s k Kulturprofilen.

Espmark och Östergren meddelade först sina avhopp. Senare följde även Peter Englund – och Sara Danius bekymmer växte.

KULTURPROFILEN

I november 2017 avslöjade DN att 18 kvinnor anklagade Kulturprofilen för sexuella övergrepp och trakasserier. Mannen har även under flera år fått bidrag av Akademien till sitt kulturbolag Forum, och har nära kopplingar till akademiledamoten Katarina Frostenson, som äger hälften av kulturbolaget.


Foto: Lars Pehrson/SvD
Katarina Frostenson.

AKADEMIEN AVBRYTER SAMARBETET

Sedan 2010 har Akademien bidragit med 126 000 kronor per år till Kulturprofilens klubb. I november 2017 avbryter man allt samarbete på grund av DN:s avslöjande om anklagelserna mot Kulturprofilen och enligt ett uttalande från Danius ”då det under sammanträdet framkommit att ledamöter, ledamöters döttrar, ledamöters hustrur och personal vid Akademiens kansli utsatts för oönskad intimitet eller opassande behandling av vederbörande”.


Foto: ANDREAS BARDELL
Efter ett krismöte i Akademien avbröts allt samarbete med Kulturprofilen.

ÅKLAGARE UTREDER KULTURPROFILEN

En förundersökning inleddes i december mot Kulturprofilen om sexualbrott. I mars kom besked att åklagaren lagt ner sju av anmälningarna, då de misstänkta brotten inte kunnat bevisas eller preskriberats. Övriga anmälningar utreds fortfarande.

Kulturprofilen nekar till brott.


ADVOKATBYRÅNS UTREDNING

Efter den utredning advokatbyrån gjorde om Akademiens kopplingar till Kulturprofilen och dennes klubb uppmanade man Akademien att göra en polisanmälan, berättade ständiga sekreteraren Danius i en intervju i SvD. Det motsatte sig dock en majoritet, och någon anmälan gjordes inte då.


AKADEMIENS PRESSMEDDELANDE

Fredag 20 april publiceras det sedan flera dagar utlovade pressmeddelandet som beskriver Svenska Akademiens inställning till advokatutredningen.

Där skriver Akademien bland annat att utredningen kommer överlämnas till rättsväsendet, att jävsregler har brutits och att Kulturprofilens agerande inte varit öppet känt bland ledamöterna.

Ekobrottsmyndigheten bekräftar att de tagit emot handlingarna.

”Utredningen visar att oacceptabelt beteende i form av oönskad intimitet har förekommit, vilket dock inte var allmänt känt i Akademien”, skriver de angående Kulturprofilen.


...MEN EN NY STRID UPPSTÅR

Några dagar senare, den 25 april, blossar en ny strid upp. Enligt uppgift finns två falanger om årets Nobelpriset i litteratur. En som anser att det ska delas ut som vanligt, en som tycker det är bättre att istället dela ut två pris 2019.

Foto: Vince Bucci / AP
Dylans namn ska ha läckts.

LÄCKT NOBELPRISTAGARNA

Vid sju tillfällen ska Kulturprofilen i förväg ha avslöjat vem som skulle få Nobelpriset i litteratur, skriver DN måndagen den 9 april. Även detta ska ha kommit i fram i advokatfirmans utredning. Minst ett spelbolag inleder en granskning efter avslöjandet men den visar inte på några avvikelser i spelbeteende.

Kulturprofilen anklagas även för att vid två tillfällen i förväg ha avslöjat namnen på nya ledamöter i Akademien.


OMRÖSTNINGEN

I kölvattnet av advokatutredningen uppges ledamöterna i Akademien ha röstat om Katarina Frostenson skulle uteslutas eller inte på grund av sin inblandning.

– Akademien har bestämt sig för att med klar majoritet inte utesluta ledamoten och där har de tre (avhopparna, reds anm) haft en avvikande uppfattning, säger ledamoten Anders Olsson till TT.


DET SÄGER ÖVRIGA LEDAMÖTER

Även Per Wästberg röstade för en utslutning av Frostenson, men stannar kvar i Akademien. ”Akademien måste leva vidare”, skriver Wästberg i SvD, om sitt val. Några dagar senare skriver Wästberg att torsdagens händelseutveckling är ”en skamfläck på Akademien”. ”Två kvinnor offrades, den ena mot den andra”.

Ledamöterna Jayne Svenungsson, Sture Allén, Horace Engdahl, Kristina Lugn, Göran Malmqvist, Anders Olsson, Bo Ralph och Tomas Riad röstade mot uteslutning. Sara Danius röstade för uteslutning, i likhet med, enligt uppgifter till Expressen, Jesper Svenbro.

Sara Stridsberg berättar i ett mejl till nyhetsbyrån TT att även hon överväger att lämna arbetet i Akademien men att hon ännu inte bestämt sig.

Sara Danius kallades till kungen.

BESKYDDAREN KUNGEN

Kung Carl XVI Gustaf är Svenska Akademiens högste beskyddare. I krisens början, den 8 april, kallades ständiga sekreteraren Sara Danius till ett möte. Dagen efter gav kungen sin syn på saken:

– Det är en väldigt tråkig utveckling. Men alla problem är ju till för att lösas.

Två dagar senare hade även Anders Olsson ett möte med kungen – som onsdag 11 april, i ett ovanligt uttalande, meddelade att han är beredd att se över stadgarna för Svenska Akademien, bland annat vad gäller rätten till utträde, för att rädda dess verksamhet.

Den 18 april gör kungen ett nytt uttalande: stadgarna för Akademien ska ändras.

– Jag har för avsikt att komplettera Svenska Akademiens stadgar på det sättet att det görs tydligt att det är möjligt att lämna Akademien på egen begäran, säger kung Carl XVI Gustaf.


ENGDAHL OCH ESPMARK I ÖPPEN KONFLIKT

När Akademiens tidigare ständige sekreterare (1999–2009) Horace Engdahl i en debattartikel i Expressen tisdagen den 10 april går till attack mot såväl de avhoppade ledamöterna som Danius, blir Kjell Espmark rasande:

– Det är det falskaste och skändligaste jag har läst i hela mitt liv, säger han.

Engdahl, som är nära vän till Kulturprofilen, kallar i debattartikeln bland annat Danius för den sämsta sekreteraren hittills och avhopparna för en klick dåliga förlorare.


KULTURMINISTERN

Kulturminister Alice Bah Kunke uttalar sig på tisdagen kort vid en pressträff: ” Jag förväntar mig att ledamöterna tar ansvar”. På fredagen sätter hon på sig en knytblus.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Lotta Lotass.

FORSKARE SKRIVER UPPROP

Över 100 forskare menar i ett gemensamt upprop mot Svenska Akademien att den saknar legitimitet och att de känner en stark oro över dess trovärdighet och framtid, skriver DN.


BARA 11 KVAR

Efter avhoppen deltar just nu 11 av 18 ledamöter fortsatt i Svenska Akademiens arbete. Sedan tidigare har även Kerstin Ekman (1989) och Lotta Lotass (2015) lämnat arbetet i Akademien av andra anledningar.

Formellt har ledamöter kvar sina stolar i Akademien även om de hoppat av, eftersom reglerna gör det omöjligt att lämna helt. En snar ändring ska dock göras, har kungen meddelat.

Enligt nuvarande stadgar krävs minst 12 ledamöter för att välja in en ny enligt paragraf 12 i stadgarna:

Ej må val af nya Ledamöter företagas, utan at til thet minsta Tolf Ledamöter tilstädes äro.

Läs stadgarna i sin helhet här.


Så funkar Svenska Akademien 00:42