Pizzeria en av alla drabbade: ”Man vill inte att folk ska se när man jobbar”

NYHETER

Pizzerior, frisörer – och privatpersoner.

Över 300 hackade kameror visar upp ovetande svenskar på nätet.

– Det är inte bra, säger pizzeriaägaren Ergin Tuga, 46, innan han drar ut sladden till övervakningskameran.

De ordnar med båten, mekar med bilen, bakar pizza eller vilar i solstolen. Mitt framför världens ögon. Över 300 övervakningskameror i Sverige har hackats och lagts ut på en hemsida där man kan följa svenskar på jobbet eller i privatlivet – från hela världen.

Samlade bilder från hackade övervakningskameror. Samtliga är filmade utomlands.

Några av dem som drabbats är Los Panchos pizzeria i Visby. Bland små tv-rutor av trädgårdar, frisörsalonger och kontor där svenskar monterat upp sina övervakningskameror kan man även klicka upp bilden på pizzabagarna i rummet bredvid restaurangen. De går in och ut, knådar degar, tar ut saker ur kylen.

Att vem som helst kan gå in på sidan och se dem arbeta har de ingen aning om. När Aftonbladet ringer kliver chefen in i bild, pratandes i telefon.

– Det är ju jättekonstigt, säger chefen.

– Vi har ingenting att dölja så vi är inte rädda, men man man vill inte att folk tittar på en när man jobbar. Vi måste ta bort den.

”Minns ingenting om lösenord”

Det var ägaren Ergin Tuga, 46, som köpte kameran efter att pizzerian haft inbrott. Han drar genast ut sladden tills någon kan lyckas lösa problemet.

– Det är inte bra, säger han.

Enligt journalisten Kristian Corfixen, på den danska tidningen Politiken, som undersökt hemsidan och intervjuat mannen i Moldavien som driver den, har hackarna lyckats komma in på de övervakningskameror som har kvar sitt standardlösenord.

– Det var inte jag som installerade kameran men jag minns ingenting om något lösenord. Jag ska höra med han som gjorde det och lösa detta, säger Ergin.

Ove syns på skärgårdstomten

På en skärgårdstomt i Östergötland går Ove Eriksson runt och ordnar med sin båt. Att folk kan se hur han rör sig på sitt sommarställe oroar inte honom – men han kommer ändra så att de inte kan det så snart han kan.

– Jag får lägga dit ett lösenord. Det tar inte någon lång stund, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott