Talibanattack parallellt med fredstrevare

avTT

Foto: TT
Afghanistan.

Över hundra personer ur de afghanska säkerhetsstyrkorna uppges ha dödats i en talibanattack mot en militäranläggning i regionen Maidan Wardak.

Samtidigt har representanter för USA och talibanerna träffats i Qatar för att lägga grunden till fredssamtal.

Talibanerna, som tagit på sig attacken, rammade anläggningen med ett militärfordon fullastat med sprängämnen. Minst två beväpnade män följde efter och besköt soldater inne på området innan de själva blev ihjälskjutna.

Uppgifterna om antalet döda varierar. En högt uppsatt källa vid landets försvarsdepartement säger till Reuters att 126 människor dödats. Även en lokal myndighetsföreträdare uppger att dödstalet överstiger hundra. Inledningsvis uppgav regeringen att minst tolv soldater dödats.

Samtidigt säger talibanerna att de har träffat representanter för USA i Qatar under måndagen, i ett försök att lägga grunden till fredssamtal som kan få slut på 17 års stridigheter.

Talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid säger att samtalen kommer efter att "USA accepterat dagordningen för att avsluta ockupationen av Afghanistan".

Företrädare för USA och talibanerna har träffats flera gånger de senaste månaderna, men i förra veckan hotade rebellerna med att ställa in samtalen efter att de anklagat Washington för att ha ändrat dagordningen och ensidigt lagt till nya punkter.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA