Självmordsdåd mot afghanskt företag – 16 döda

1 av 2 | Foto: Mohammad Anwar Danishyar/AP/TT
Säkerhetspersonal vid flygplatsen som ligger intill den plats där terrordådet ägde rum.

avTT

NYHETER

Minst 16 anställda dödades när självmordsbombare gick till attack mot ett företag i staden Jalalabad i östra Afghanistan.

Ingen grupp har tagit på sig attacken.

Attacken inleddes tidigt på onsdagsmorgonen lokal tid med att två personer utlöste sprängladdningar som de bar på sig, och fortsatte sedan med att andra gärningsmän öppnade eld, säger Attaullah Khogyani, talesperson för guvernören i provinsen.

Utöver de anställda ska samtliga angripare vara döda – två självmordsbombare och ytterligare tre personer. Strider utbröt mellan gärningsmännen och afghanska säkerhetsstyrkor.

Flera anställda på företaget, som ligger nära stadens flygplats, vårdas på sjukhus med svåra skador.

IS i området

Jalalabad är huvudort i Nangarhar-provinsen, som gränsar mot Pakistan. Området är ett starkt fäste för terrorrörelsen IS, som har blivit en av de farligaste militanta grupperna i landet sedan den etablerades där i början av 2015. Även talibaner ska vara aktiva i området.

Attacken sker samtidigt som det pågår fredssamtal mellan USA och de afghanska talibanerna i Qatars huvudstad Doha. Samtalen, som syftar till att få ett slut på den nästan 18 år långa konflikten, rapporteras gå framåt.

– Diskussionerna fortgår och det vi fokuserar på är fyra sammanflätade frågor som kommer att ingå i ett möjligt framtida avtal, säger Robert Palladino, talesman för det amerikanska utrikesministeriet.

Stor attack

De fyra frågorna är terrorism, ett amerikanskt trupptillbakadragande, afghansk inhemsk dialog och vapenvila.

Fortfarande är 14 000 amerikanska soldater stationerade i Afghanistan. President Donald Trump har upprepade gånger uttryckt vilja att dra tillbaka de amerikanska styrkorna från Afghanistan.

I fredags skedde en stor attack mot en amerikansk-afghansk bas i sydvästra Afghanistan. Talibanerna tog på sig dådet, där minst 23 personer dödades.

ARTIKELN HANDLAR OM

Terrorism