Polisen befarar oroligheter efter ung mans död i häktet

avJamshid Jamshidi, Josefin Silverberg

NYHETER

Den unge mannen som dog i häktet i Sollentuna under onsdagen var en känd kriminell i ett område i västra Stockholm.

Nu befarar polisen upprörda känslor med risk för våld mot polisen de närmsta dagarna.

– Han var en person som var både väldigt uppskattad och väldigt fruktad. Han var välkänd. Nu är det bara djup sorg, säger en person med insyn i 19-åringens liv.

Den 19-årige mannen hittades under onsdagsmorgonen död i sin säng i cellen på häktet i Sollentuna. Där satt han häktad i väntan på att ställas inför rätta för en rad brott: försök till utpressning, häleri, misshandel, olaga hot, rån och övergrepp i rättssak.

1 av 5 | Foto: Magnus Sandberg
Blommor och ljus i centrum i det område där den unga mannen bodde.

Återupplivningsförsök gjordes av häktets personal men mannen stod utom räddning. Det fanns heller inga tecken på att mannen utsatts för brott eller att han tagit sitt eget liv.

– Det finns ingenting just nu som tyder på brott men vi måste utreda vad som hänt, sa Lennart Johansson, förundersökningsledare hos polisen Stockholm Nord under gårdagen.

På samma häkte dog en man i april 2017 av uttorkning och i september i år väckte åklagare åtal mot en häktesanställd för vållande till annans död och tjänstefel.

Kommer utreda

Kriminalvården kommer nu att utreda om det begåtts något tjänstefel i samband med 19-åringens död.

– Det är beslutat att Kriminalvården själva startar en utredning. I nuläget finns det ingen misstanke om att personalen agerat felaktigt men man väljer ändå att starta en utredning på grund av allvarligheten i det hela. Nu kommer vi avvakta polisens utredning, säger kriminalvårdschefen Charlotte Magnusson till Aftonbladet.

Enligt källor till Aftonbladet var mannen en känd kriminell profil i ett område i västra Stockholm. I mars i år dömdes han till skyddstillsyn för misshandel, grov misshandel, olaga hot, olovlig körning och ringa narkotikabrott.

Polisen var nöjda när de väl kunde få fast honom för de brott som han nu skulle åtalas för, uppger en källa.

Djup sorg

På sociala medier har minneskonton skapats för att hedra 19-åringen och på torget i området där han bor har en minnesplats skapats med tända ljus och rosor.

– Han var en person som var både väldigt uppskattad och väldigt fruktad. Han var välkänd. Nu är det bara djup sorg, säger en person med insyn i 19-åringens liv.

Nu befarar polisen att hans död kan leda till oroligheter i grupperingen kring den unge mannen och risk för våld mot polisen. Aftonbladet erfar att man uppmanar lokalpoliserna att finnas på plats i området under de kommande dagarna.

Aftonbladet har varit i kontakt med mannens anhöriga som avböjer att kommentera.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Stockholm