Svensk kvinna kan dömas till döden för IS-kopplingar i Irak

avEbba Thornéus

En 29-årig svensk kvinna ställs inför rätta i Bagdad på söndag uppger SVT Nyheter.

Kvinnan misstänks för kopplingar till terrorgruppen IS.

Enligt irakisk lag kan kvinnan dömas till ett långt fängelsestraff eller dödsstraff.

Det var 2014 som den svenska kvinna, som konverterat till islam, reste till Irak tillsammans med sina två döttrar för att ansluta till sin make som var på plats i terrorsekten IS så kallade kalifat.

Under tiden hos IS födde den idag 29 år gamla kvinnan ytterligare ett barn.

I oktober förra året ställdes kvinnan inför irakisk domstol, men friades från terroranklagelser, och dömdes till sex månaders fängelse på grund av att hon olagligt tagit sig in i Irak.

Skickade barnen till släktingar

Sedan dess har hon enligt SVT Nyheter suttit i ett kvinnofängelse i Bagdad tillsammans med andra utländska kvinnor som dömts för samröre med terrorsekten.

Under den första tiden i fängelset ska den 29-åriga kvinnans barn ha bott hos henne, men med hjälp av svenska myndigheter lyckades kvinnan skicka barnen till sin döde makes släktingar i Irak.

Foto: MAGNUS WENNMAN
Kvinnan reste 2014 till Irak för att ansluta till IS. Bilden visar fängslade IS-kvinnor i Al Hol-lägret i Syrien.

Men för drygt en månad sedan framkom att det irakiska rättssystemet underkänt den friande domen mot kvinnan och att rättegången om misstänkt terrorkoppling därför måste tas om.

Personalen på Sveriges ambassad i Bagdad bekräftar för SVT Nyheter att man kommer att närvara i rätten på söndag och att kvinnan kommer att försvaras av en privat advokat.

Känd av Säkerhetspolisen

Kvinnans make, som var svensk medborgare av irakiskt ursprung, var enligt SVT Nyheter sedan tidigare känd av Säkerhetspolisen och greps hösten 2011 i Göteborg tillsammans två andra män.

De misstänktes för att ha planerat att döda konstnären Lars Vilks på en vernissage på konsthallen Röda Sten i Göteborg. Männen friades senare i domstol.

Några månader sedan reste maken till Syrien och dödades 2016 under bombningen av Tal Afar nära Mosul i norra Irak.

ARTIKELN HANDLAR OM