Trumps nya strid – mot orkandrabbade Puerto Rico

avKarin Ahlborg

Puerto Rico drabbades hårt av orkanen Maria för tio dagar sedan.

Men Donald Trump väljer att gå ut i ordkrig mot den härjade ön.

I flera tweets piskar han upp öns ledare för deras nödrop om hjälp.

Foto: Carolyn Kaster / AP

Den 20 september slog orkanen Maria till mot den amerikanska ön Purto Rico.

16 personer dog och ön har sedan dess saknat el, vatten, mat och skydd som ersättning för de raserade husen.

I en intervju på fredagen tyckte Trumps minister för inrikes säkerhet, Elaine Duke, att ”Puerto Rico var goda nyheter” vilket fick borgmästaren i huvudstaden San Juan, Carmen Yulín Cruz, att protestera.

– Situationen är allt annat än god. Folk kämpar för att skaffa mat och för sina liv, sa hon i teveintervjuer.

1 av 4 | Foto: RICARDO ARDUENGO / AFP
Människor städar upp efter orkanen Maria i Arecibo, Puerto Rico.

”Folk dör”

Hon ansåg att de federala myndigheterna inte lyckats leverera basvaror till de nödlidande områdena på ön.

– Folk dör här i landet. Jag bönar och ber att någon hör oss och räddar livet på oss. Om någon därute lyssnar – vi håller på att dö och det är ni som dödar oss med ineffektivitet och byråkrati, säger hon till Washington Post.

Puerto Rico är alltså ett amerikanskt territorium och invånarna är amerikanska medborgare. Ändå har det varit nästan helt tyst från presidenten – ett helt annat scenario än när orkanerna Harvey och Irma drabbade Texas respektive Florida strax innan Maria drog fram över Puerto Rico.

”Dåligt ledarskap”

Donald Trump svarade på nödropet – genom att anklaga Carmen Yulín Cruz för dåligt ledarskap:

”Borgmästaren i San Juan som var väldigt välvillig för ett par dagar sedan har nu blivit tillsagd av demokraterna att vara otrevlig mot Trump. Så uselt ledarskap av San Juans borgmästare, och andra i Puerto Rico, som inte lyckas få sina arbetare att hjälpa till. De vill att allting ska göras åt dem fast det borde vara en samhällsfråga. 10 000 federala arbetare som nu är på ön gör ett fantastiskt jobb”, skriver han på Twitter.

Det bor drygt 3 miljoner på ön som Trump beskriver som ”en ö omgiven av vatten – stort vatten, oceanvatten” och kritiken hur USA hanterar katastrofen börjar likna den massiva kritik som drabbade George W Bush efter Katrina: sen och för undermålig hjälp.

Flera gånger har Donald Trump också nämnt att Puerto Rico ska betala tillbaka kostnaderna för återuppbyggnaden, något som fått politiska skribenter som Mark Murray på NBC News att höja på ögonbrynen.

ARTIKELN HANDLAR OM