Netanyahu försöker rädda sig själv

Foto: Gali Tibbon / AP
Benjamin Netanyahu är Israels premiärminister sedan 2009.

Premiärminister Benjamin Netanyahu borde inte ha en chans att bli omvald. Flera korruptionsåtal väntar runt hörnet.

Ändå är det troliga att han får fortsätta vid makten. Även om han inte får flest röster i dagens val.

I vilken normal demokrati som helst skulle en premiärminister som åtalas för korruption tvingas avgå. Hen skulle dessutom vara tämligen chanslös i ett nyval.

Men Israel är inte vilket land som helst. Det är en judisk stat i Mellanöstern omgiven av fientliga grannar som helst av allt skulle se att Israel försvann från kartan.

Det är inte bara plånboken som avgör när israelerna ska rösta.

Uppenbarligen gör det ingen skillnad att Netanyahus huvudmotståndare är en hög general som ledde Israel i det senaste Gazakriget. Han saknar i princip politisk erfarenhet.

Premiärministern har i valrörelsen hävdat att Ganz mobiltelefon blivit hackad av ärkefienden Iran.

– Om Ganz inte ens kan hålla koll på sin mobil hur ska han då kunna skydda Israel mot Iran, har Netanyahu gång på gång mässat från talarstolen.

Netanyahu har suttit vid rodret i över tio år och betraktas även av vissa av sina motståndare som en av de mest lämpade ledarna för att garantera Israels säkerhet. Han är inte folkkär men väljarna litar på honom just när det gäller att garantera landets säkerhet.

Trump ger pluspoäng

Vänskapen med Trump och de många politiska gåvor den amerikanske presidenten gett Israel har resulterat i många pluspoäng.

Då väger det inte jättetungt i väljarnas ögon att Netanyahu tagit emot miljongåvor från välbärgade affärsmän i form av exklusiva champagner, smycken och cigarrer. Inte heller att han försökt förmå en ledande tidning att skriva positivt om honom i utbyte mot favörer.

Inte ens det faktum att han efter valet sannolikt kommer att åtalas för korruption verkar få väljarna att rata honom.

Opinionsmätningarna visar att Benny Ganz kan få flest röster men det mesta talar ändå för att det är Netanyahu som får uppdraget att bilda en ny regering.

Skälet är att varken Netanyahus Likud eller Benny Gantz nybildade Blå och vita alliansen kommer att få egen majoritet. Men Netanyahu är mer skrupelfri och har bättre relationer med de religiösa småpartierna utan vars stöd det inte går att bilda en regering. Netanyahu drar sig inte för att samarbeta ens med de mest extrema. Bara han får sitta kvar vid makten.

Otippad utgång

Avgörande blir vilka av alla småpartier som klarar spärren till Knesset på 3,25 procent.

Det finns också en mer otippad möjlighet. Att Netanyahu och Benny Gantz bildar en samlingsregering. Trots att de försöker ta heder och ära av varandra i valrörelsen står de i grund och botten inte så långt ifrån varandra. Det var Netanyahu som utsåg Gantz till överbefälhavare.

Oavsett kommer det att ta tid innan vi vet hur en ny regering ser ut.

Netanyahu hoppas att bli historisk. Blir han omvald för femte gången slår han rekordet som Israels längst sittande premiärminister och övertrumfar då Israels landsfader Ben Gurion.

Men Netanyahu riskerar också att bli historisk som den första sittande premiärministern som åtalas. Kung Bibi, som han kallas för sin förmåga att hålla sig kvar vid makten, har redan långt gångna planerar på att sätta demokrati och rättvisa ur spel genom att introducera lagstiftning som skulle göra honom immun mot åtal så länge han är premiärminister. En allt vanligare åtgärd bland demokratiskt valda ledare som rör sig i auktoritär riktning.

Vill slippa fängelse

Valet handlar inte bara om att rädda hans politiska karriär utan lika mycket om att slippa krypa in i finkan. Ett öde som drabbade den förre premiärministern Ehud Olmert som tillbringade 16 månader bakom lås och bom för korruption.

Ett antal partier har redan sagt att de är beredda att stödja en sådan lagstiftning men det är ändå tveksamt om Netanyahu kan få igenom den. Särskilt som den måste vara retroaktiv för att gälla hans fall.

Nu ska sägas att Netanyahu avvisar alla anklagelser och säger att om det blir ett åtal kommer det ”att falla ihop lika snabbt som ett korthus”.

I annat fall kan man undra hur han ska kunna leda ett land samtidigt som han ska försvara sig i domstol.

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM