Mexiko kräver utredning av amerikansk tårgas

avTT

Foto: Rodrigo Abd/AP/TT
Migranter flyr vid gränsen mellan USA och Mexiko efter att USA beskjutit dem med tårgas i söndags.

Mexiko ber USA att utreda händelserna då amerikanska gränssoldater sköt tårgas mot migranter som försökte ta sig över gränsen.

Det mexikanska utrikesdepartementet beskriver det som att icke-dödliga vapen riktats mot mexikanskt territorium, och begär i en diplomatisk not till USA:s regering en noggrann utredning av händelserna.

Det var i söndags som USA satte in tårgas vid gränsen mellan San Diego och Tijuana, efter att en grupp centralamerikanska migranter försökt att ta sig in i landet. Över 40 personer greps på den amerikanska sidan, enligt myndigheterna.

I samband med händelserna stängdes San Ysidro, USA:s vanligtvis mest trafikerade gränsövergång, under flera timmar. Den amerikanske presidenten Donald Trump har sagt att människor som vill söka asyl i USA inte kommer att släppas in i landet, utan bli kvar i Mexiko medan deras ärenden behandlas.

Kräver deportering

I en ilsken kommentar på måndagen går han steget längre och kräver att Mexiko deporterar dem.

"Gör det med flyg, gör det med buss, gör det på vilket sätt ni vill, men de kommer INTE att komma in i USA. Vi kommer att stänga gränsen permanent om det är nödvändigt", twittrar presidenten.

Mexiko och USA har suttit i förhandlingar om en eventuell överenskommelse där migranter hålls kvar i Mexiko medan deras asylskäl utreds. Företrädare för den tillträdande presidenten Andrés Manuel López Obradors regering har dock dementerat uppgifter om att ett sådant avtal skulle ha nåtts.

”Djupt chockerande”

Användandet av tårgas har väckt skarp kritik även inom USA, där bland annat demokratiska politiker beskrivit det som en överreaktion och samtidigt ifrågasatt den stora ändring i landets migrationspolitik som det skulle innebära om asylsökande hålls kvar i Mexiko.

Den brittiska hjälporganisationen Oxfam beskriver gränssoldaternas agerande som skamligt.

"Bilder på barfota barn som har svårt att andas på grund av tårgas slungad av amerikansk gränspatrull borde chockera alla djupt", säger Vicki Gass, organisationens talesperson för Centralamerika, i ett uttalande.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mexiko

USA

Migration