Slopad asylrätt ett slag mot högerpopulism?

NYHETER

Att sätta asylrätten ur spel, är det rätt medicin för att motverka den högerpopulistiska våg som sköljer över Europa och världen?

Lyssnar man på två amerikanska före detta demokratiska presidentkandidater och vissa ledande politiker i Europa så är det inte orimligt att dra slutsatsen att asylrätten är i farozonen.

När en så etablerad och respekterad politiker som Hillary Clinton går ut och riktar en uppmaning till Europa om att begränsa invandringen för att få stopp på högerpopulismen så förstår man att något avgörande har hänt.

Under den senaste flyktingkrisen sa SD:s partiledare Jimmie Åkesson att ”Sverige är fullt. Vi kan inte ta emot fler flyktingar”.

1 av 2 | Foto: TT

Nu säger Hillary Clinton som förlorade presidentvalet 2016 mot Donald Trump i en intervju i brittiska The Guardian:

– Europa måste skicka ett mycket tydligt budskap om att kontinenten inte längre kan fortsätta att ge skydd och stöd till flyktingar. Europa har gjort tillräckligt.

Några dagar tidigare gav John Kerry, demokraternas presidentkandidat 2004 och utrikesminister hos Barack Obama, ett liknande budskap men då kopplat till klimatförändringarna.

– Föreställ er vad som händer om vattnet tar slut i Nordafrika eller om befolkningsökningen blir den befarade. Då kommer ni att ha horder av människor som knackar på er dörr.

Maktstrid

I Tyskland pågår en maktstrid om att efterträda Angela Merkel som partiledare för kristdemokratiska CDU, därmed en trolig framtida förbundskansler. Friedrich Merz är en av toppkandidaterna.

I ett uttalande verkar han ifrågasätta dagens asylrätt.

– Om vi vill reglera invandring på europeisk nivå måste vi så småningom ha en debatt om den grundläggande asylrätten. Jag har länge tyckt att vi behöver se över den.

Angela Merkel mötte flyktingströmmen med orden ”vi klarar det”.

Mertz intar en position som påminner om det högerpopulistiska Alternativ för Tysklands. Skulle han bli förbundskansler kan man räkna med att Tyskland skiftar position i flyktingfrågan.

USA har sina egna problem med fattiga och utsatta människor som vill ta sig in i USA via gränsen mot Mexiko. President Donald Trump har redan försökt inskränka asylrätten på olika sätt men hittills stoppats av domstolarna.

Asylläger

Problemet för Europa och alla andra som vill minska sitt flyktingmottagande är att asylrätten är bindande enligt de internationella konventioner som merparten av världens länder skrivit på. Ska den inskränkas måste det ske på internationell nivå. Varje land kan givetvis välja att tolka asylrätten på sitt sätt men inte plocka bort den.

På ett sätt kan man säga att Europa redan lyssnat på Hillary Clinton men utan att det ännu haft någon effekt på högerpopulismens framfart.

Flyktingströmmen till Europa har minskat kraftigt sedan den så kallade Balkan-rutten stängdes 2016 och EU ingick ett avtal med Turkiet som innebär att turkarna stoppar flyktingar som försöker ta sig båtvägen till Grekland. Under 2017 kom färre än 200 000 flyktingar, de flesta sjövägen över Medelhavet från Nordafrika. Långt ifrån den dryga miljon som anlände 2015.

EU undersöker också möjligheterna att inrätta asylläger i länder i Nordafrika. Dit ska alla flyktingar föras och bara de som får asyl tillåts resa till Europa.

Vill inte tala klarspråk

Allt går i mer restriktiv riktning men få av Europas ledare vill tala den typen av klarspråk som Hillary Clinton efterlyser. Stefan Löfven, Emmanuel Macron, Angela Merkel och andra ledare vill inte förknippas med Ungerns Viktor Orbán och Italiens Matteo Salvini som i princip vill stoppa all oreglerad invandring.

Trots att även Sverige, Frankrike och Tyskland kraftigt vill begränsa flyktinginvandringen vill man inte säga det rakt ut. Man vill fortfarande låta respektabel och som att man upprätthåller asylrätten. Därför får de som vill fly till Europa väldigt dubbla signaler precis som Europas väljare.

Därför lär de som vill stoppa invandringen i stor utsträckning fortsätta rösta på högerpopulister.

Invandringen har de senaste åren haft ett enormt inflytande på Europas politiska landskap. På söndag enas sannolikt EU och Storbritannien om ett brittiskt utträde. Utan många britters ilska mot invandring hade de aldrig röstat för brexit.

Resultatet av vad som i praktiken var en missnöjesomröstning blir enligt Hillary Clinton "ett av historiens värsta självskadebeteenden" och ett splittrat Europa.

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM