Jätterazzia mot italiensk maffia – minst 90 gripna

avNiklas Eriksson

Polisen slog till mot italienska 'Ndranghetan i Europa och Sydamerika.

Minst 90 maffiosos greps och flera ton knark togs i beslag i Operation Pollino.

Glassbarer, restauranger och bostäder i Italien, Tyskland, Belgien, Nederländerna och Surinam fick under onsdagen påhälsning av polisen. Den av Eurojust koordinerade jätterazzian slog mot den syditalienska 'Ndrangheta-maffian.

Minst 90 personer greps i insatsen som leddes av det europiska samarbetsorganiset inom rättsväsendet, Eurojust. Cirka fyra ton kokain beslagtogs. Mångmiljonbelopp i euro omhändertogs bland mycket annat.

'Ndrangheta uppges kontrollera runt 80 procent av kokainhandeln i Europa och trots de många gripandena så befaras maffian bestå av minst 6 000 medlemmar, enligt BBC.

1 av 7 | Foto: AFP DPA

Organisationen ska via Turkiet smuggla in kokain från Sydamerika, rapproterar italienska nyhetsbyrån Ansa.

”Enorma mängder kokain flödar in i Europa från Sydamerika till Italien och norra Europa, främst Tyskland, Nederländerna och Belgien” uppger polis och åklagare på en presskonferens, enligt Ansa.

– Tack till våra poliser och utredare som allt går i bräschen för kampen mot maffiorna, säger Italiens inrikesminister Matteo Salvini, enligt Ansa.

Bland de gripna finns bland annat Lomabardiens vice guvernör och staden Seregnos borgmästare.

'Ndrangheta beskrivs som Italiens ”mäktigaste” maffia numera och namnet betyder ungefär ”dygd”. Den organiserade brottslighetens tentakler är inte bara internationell, i Italien sträcker de sig in i samhällets alla institutioner.

– Jag kan säga att det finns ett system baserat på omerta och att de som vänder sig till ”anti-staten” får fördelar, det är lätt för klanerna att intfiltrera våra instutitioner, säger åklagare Ilda Boccassini, enligt Ansa.

Omerta kallas maffians tystnadslöfte.

ARTIKELN HANDLAR OM

Maffia

Italien