Algblomningen på gång igen

Foto: Kustbevakningen / TT
Algblomningen är i gång igen, efter en lugnare period runt midsommar. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Efter en tidig start på algblomningen slog vädret om lagom till midsommar.

Men nu är de små växtplanktonen på gång på nytt.

– Det har börjat byggas upp igen, säger Jörgen Öberg, oceanograf på SMHI.

Den tidiga värmen gjorde att även algblomningen satte i gång ovanligt tidigt i år. Men det blåsiga och kylslagna vädret som kom lagom till alla skolavslutningar rörde om ordentligt i vattnet – åtminstone ett par dagar.

Runt midsommar syntes knappt någon algblomning alls på satellitbilderna över Östersjön.

– Det var framför allt blåsvädret som påverkade, så att blomningen som fanns på ytan försvann, säger Jörgen Öberg till TT.

Men det kan bli en kort respit nu när sommarvädret tycks ha återvänt. Växtplanktonen och cyanobakterierna finns kvar i vattnet och i havet utanför östra Skåne och söder om Blekinge har algblomningen börjat göra sig påmind igen.

– Värmen är ju tillbaka och då byggs det upp igen, framför allt till havs i Hanöbukten. Det börjar byggas upp ytansamlingar där, men det handlar inte om några extrema mängder än så länge.

När och i vilken utsträckning algblomningen kommer att påverka närmare land är dock för tidigt att säga, enligt Jörgen Öberg.

– Hur omfattningen blir totalt sett över sommaren påverkas inte exakt av när blomningen börjar. Där är det mer lokala förutsättningar, som näringstillgången, som styr, säger han.