SMHI varnar för kraftiga snöfall – bandvagnar begärda

Väder: tre områden får klass 2-varning

avVictor Stenquist

Det kan bli en kämpig väder- och trafiktisdag i Sverige.

Över tre områden klass 2-varnar SMHI för kraftiga snöfall och drivbildning – och det ymniga snöfallet har redan dragit in över landet.

Nu har Norrtälje kommun begärt militär hjälp i form av bandvagnar för att klara snömängderna.

På riksväg 70 i närheten av Hedemora körde en lastbil av vägen under tisdagsmorgonen.

– Det är en mejeribil som kört i diket och det ska inte vara några personskador, säger Stefan Dangardt, pressinformatör vid polisen i region Bergslagen.

Strax västerut, på riksväg 50 mellan Borlänge och Ludvika, har en tankbil kolliderat med en plogbil. Där har det under morgonen varit totalstopp i södergående riktning.

– Det är lite kärvt på platsen och båda fordonen står på vägen. I norrgående har det gått att ta sig förbi, men det är krypfart, säger Stefan Dangardt.

I området uppges det ha fallit uppemot en decimeter blötsnö under natten.

Laddar Live Upplevelse
1 av 4 | Foto: NIKLAS HAGMAN
Två lastbilar inblandade i olycka vid Bältarbo, riksväg 70.

Flera varningar

Och olyckor kan vara att vänta fortsatt under dagen, framför allt i mellersta delarna av landet.

SMHI har utfärdat tre klass 2-varningar för snöfall som kan ge kraftig drivbildning. Varningarna är utfärdade i Gävleborgs läns inland och i Uppsala län. Där kan det lokalt falla uppemot 25 centimeter snö under tisdagen och framåt onsdagsnatten.

Norrtälje kommun har bett Försvarsmakten om understöd i form av bandvagnar. I kommunen finns 6 200 hushåll utan ström efter stormen Alfrida och ny tung snö kan medföra fler problem, enligt TT.

– Det är om det skulle behövas. Om det blir så pass kraftigt snöfall att vägarna inte blir framkomliga eller om det faller mycket träd och vi inte kan röja vägarna när vi behöver komma fram till någon med vård- eller räddningsbehov. Då får det bli bandvagn, säger Jacob Öhrn, yttre befäl vid räddningstjänsten i Norrtälje kommun.

Klass 1-varningar för snöfall har också utfärdats i stora delar av Svealand, däribland Dalarna, Värmland och Örebro län.

Tänk till innan avfärd

Stefan Dangardt vid polisen i Bergslagen uppmanar trafikanter att tänka till innan man ger sig ut på vägarna.

– Man ska först fråga sig om man måste ut och köra över huvud taget. Sedan ska man starta i god tid så man slipper ha bråttom och hålla tillräckligt avstånd till framförvarande, säger han.

Vid kraftiga snöoväder finns fler saker att tänka på.

– Naturligtvis ska man inte ge sig ut om man inte har bra däck. Sedan ska man skrapa rutorna och få bort snö från bilen så det inte flyger av och landar på bakomvarande, säger Stefan Dangardt.

I Jönköpings län har väderprognosen medfört att tågtrafiken ställs in under onsdag morgon då tung, blöt snö förväntas under natten. Sträckorna Nässjö-Eksjö, Nässjö-Vaggeryd, Jönköping-Vaggeryd och Nässjö-Vetland har i nuläget ställts in och ersätts med bussar, enligt Trafikverket.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hedemora

Väder

AB Voice

SMHI