Barnläkare begärs häktad för nya sexbrott

Foto: Claudio Bresciani
Misstankarna mot en barnläkare som en längre tid suttit häktad för en rad sexbrott mot barn fortsätter att växa. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Misstankarna mot den barnläkare som en längre tid suttit häktad för en rad sexbrott mot barn fortsätter att växa.

På fredagen omhäktades mannen vid Stockholms tingsrätt. Förutom tidigare misstankar tillkommer nya fall av sexuellt ofredande, flera fall av grovt sexuellt övergrepp, flera fall av barnpornografibrott och flera fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. De tillkomna brotten ska ha skett i Stockholm och Skellefteå.

Mannen är sedan tidigare häktad för över 20 fall av sexbrott mot barn. Utredningen förväntas växa ytterligare och det kommer att ta tid innan ärendet kan gå till åtal.

– Det finns fortfarande misstankar kvar som ännu inte varit föremål för tingsrätten prövning. Hur många det är vill jag inte kommentera, säger kammaråklagare Ann Lidén till TT.

Den anklagade läkaren nekar till brott. Han redovisade sin inställning i den öppna delen av häktningsförhandlingen.

– Han medger vissa omständigheter men menar att det han gjort varit medicinskt befogade undersökningar och i andra fall nekar han med hänvisning till bristande uppsåt. Närmare vill jag inte gå in på det, säger Ann Lidén.

Mannen har varit verksam som läkare på flera håll i landet. Utöver i Stockholmsområdet finns misstankar mot mannen från Skaraborg, Skellefteå och Jönköping. Totalt ska cirka 2 000 sjukjournaler granskas. Han misstänks för brott både i och utanför sitt jobb som läkare.