USA:s sändebud: Ramverk för fredsavtal klart

1 av 2 | Foto: Rahmat Gul/AP/TT
Afghanistans president Ashraf Ghani uppmanar talibanerna att fredsförhandla direkt med regeringen. Arkivbild.

avTT

NYHETER

USA och talibanerna i Afghanistan har enats om ramarna för ett fredsavtal för det krigshärjade landet, meddelar USA:s sändebud Zalmay Khalilzad. Flera detaljer behöver dock klaras ut för att det ska bli verklighet.

– Vi har ett utkast till ramverk som måste benas ut innan det kan bli en överenskommelse, säger Khalilzad till tidningen The New York Times och tillägger:

Talibanerna har, till vår belåtenhet, gått med på att göra vad som krävs för att förhindra att Afghanistan någonsin blir en grogrund för internationella terrorgrupper eller individer.

Ramverket är efter många års haltande försök det närmaste man kommit ett slut på kriget i Afghanistan. Vid sidan av talibanernas garantier om att landet inte ska bli ett terrornäste innefattar det vapenvila och direkta samtal mellan talibanerna och regeringen i Kabul – samt att USA:s samtliga soldater, i nuläget cirka 14 000, dras tillbaka från landet.

Mer tid att prata

En högt uppsatt amerikansk representant uppger dock att talibandelegationen bett om mer tid för att diskutera det amerikanska kravet på att talibanerna förhandlar direkt med Afghanistans regering.

Men landets president Ashraf Ghani anser att det är dags för talibanerna att på allvar börja fredsförhandla med hans styre.

– Jag uppmanar talibanerna att ... visa sin vilja och acceptera afghanernas krav på fred, och inleda seriösa samtal med den afghanska regeringen, sade han i ett tv-sänt tal på måndagen enligt AFP.

Ghani underströk också att han inte vill ha utländska soldater i landet på lång sikt – en fråga som är en käpphäst för talibanerna. Ett av de ärkekonservativa talibanernas stora mål är att få ut de tusentals utländska soldater som de anser "ockuperar" landet och återupprätta ett islamiskt emirat. Men de uppges inte vilja ha ett lika strikt samhälle som 1996–2001, när de hårdfört styrde Afghanistan.

”USA-marionetter”

Ghanis tv-tal hölls efter att USA och talibanerna avslutat sina samtal i Qatar efter sex dagar långa diskussioner. Regeringen har klagat över att ha blivit utesluten från samtalen och varnat för att ingen fred är möjlig utan Kabuls godkännande. Talibanerna har dock vägrat föra samtal med Ghanis regering, som man kallat för USA:s marionetter.

USA:s särskilda sändebud i förhandlingarna, Zalmay Khalilzad, reste från Qatar till Kabul på söndagen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kabul