Trump betvivlar antalet dödsoffer efter orkan

avTT

Foto: Gerald Herbert/AP/TT
Förstörda och skadade bostäder i spåren av orkanen Maria i Puerto Rico förra året. USA:s president ifrågasätter nu de officiella dödssiffrorna. Arkivbild.

USA:s president ifrågasätter den officiella dödssiffran efter orkanen Marias framfart i Puerto Rico förra året, där nästan 3 000 människor uppskattas ha omkommit.

Enligt Donald Trump har siffrorna friserats av Demokraterna för att han ska framstå i dålig dager.

"3 000 människor dog inte i de två orkanerna som drabbade Puerto Rico", skriver Trump på Twitter.

Orkanen Maria drog in över Puerto Rico i september förra året och orsakade stor förödelse. Inledningsvis var den officiella dödssiffran 64, men den ändrades till 2 975 efter en oberoende studie vid George Washington University. Siffrorna gäller dem som beräknas ha dött direkt eller indirekt av orkanen och baserar sig på jämförelser mellan de förväntade dödstalen under normala omständigheter och de faktiska dödstalen efter stormen.

"Det här gjordes av Demokraterna för att få mig att framstå så illa som möjligt när jag framgångsrikt samlade in miljarder dollar för att hjälpa till att återuppbygga Puerto Rico", skriver Trump på Twitter.

Den enorma förstörelsen och strömavbrotten i spåren av Maria är några orsaker till att det har varit svårt att få fram exakta dödssiffror. En annan studie, gjord vid Harvard University, beräknar att åtminstone 4 645 liv krävts. En tredjedel orsakades av att många inte fick vård i tid.

Representanthusets republikanske talman Paul Ryan säger att han inte har någon anledning att ifrågasätta det uppskattade dödstalet – omkring 3 000 – som Puerto Rico accepterat som det officiella.

ARTIKELN HANDLAR OM