Prästens utspel: Svenska barn måste klä sig könsneutralt

avAdam Westin

NYHETER

En katolsk präst som står president Bolsonaro nära far med osanning i Brasilien, rapporterar DN.

Sveriges ambassadör i Brasilien har fått frågor om föräldrar som inte går med på ”den könsneutrala ideologin” verkligen skickas till isolerade öar i Nordatlanten.

En inflytelserik katolsk präst i Brasilien hävdar i en tv-sänd predikan att Sverige tvingar skolbarn att gå i könsneutral orange uniform, rapporterar Dagens Nyheters Brasilienkorrespondent.

Detta efter att Brasiliens kvinnominister Damares Alves sagt att ”en ny era har börjat i Brasilien. Pojkar klär sig i blått och flickor i rosa”. Med Jair Bolsonaros regering ska det vara ”slut på den ideologiska indoktrineringen.”

1 av 2 | Foto: Geraldo Magela/Agência Senado/Wikimedia Commons
Prästen Paulo Ricardo de Azevedo.

”Tvingas till exil”

Prästen Paulo Ricardo de Azevedo står landets nytillträdde högerpresident Jair Bolsonaro nära. I sin predikan som sändes i kanalen TV Canção Nova den 4 januari hävdar han att Sverige är en totalitär stat där regeringen tvingar elever, både pojkar och flickor, att klä sig i orange.

”Svenska föräldrar som inte accepterar uppfostra sina barn som regeringen vill tvingas gå i exil till öar i Nordatlanten”, säger prästen, rapporterar DN.

Dagens Nyheter har kontaktat Sveriges ambassadör i Brasília, Per-Arne Hjelmborn, som säger att det kommit mejl från brasilianer som undrar om svenska barn verkligen måste gå i uniform.

– Vi blev uppmärksammade på ett antal felaktigheter i uttalandet och fann det naturligt att påpeka detta, säger Per-Arne Hjelmborn till DN.

Svenska klargörandet

I sitt svar skriver ambassaden:

”Vi vill klargöra att det svenska utbildningssystemet inte tillåter användandet av obligatorisk skoluniform. På alla nivåer i skolsystemet behandlas pojkar och flickor jämställt. De lär sig uppnå vad som helst oberoende av kön, ursprung, hudfärg eller religion. Vi vill också klargöra att Sverige inte har något territorium i Nordatlanten och att staten inte lägger sig i medborgarnas privatliv.”