Åsa Linderborg: Tror inte det blir något Nobelpris

avCecilia Benedelle, Ebba Thornéus

NYHETER

Beskedet att författaren Sara Stridsberg lämnar Svenska Akademien kom under lördagen.

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg säger att beskedet känns logiskt och att det nu troligtvis inte blir något Nobelpris i litteratur i höst.

– Det är en sorglustig skara som är kvar. Jag har svårt att ta dem på allvar nu.

På lördagseftermiddagen kom beskedet att författaren Sara Stridsberg lämnar Svenska Akademien och stol nummer 13 efter den senaste tidens turbulens.

Därmed återstår tio aktiva medlemmar av de ursprungliga Aderton.

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg säger att det känns logiskt att Stridsberg lämnar Akademien efter Horace Engdahls intervju i Nordegren & Epstein i P1 som sändes under tisdagen, då Sara Stridsberg varit den stora kraften bakom det pressmeddelande som Akademien själva publicerade i förra veckan.

”Trodde verkligen att det skulle lösa sig”

I det skriver Akademien bland annat att utredningen kring den så kallade Kulturprofilen visar på att ”oacceptabelt beteende i form av oönskad intimitet har förekommit” men att detta inte ska ha varit allmänt känt inom Akademien.

– Jag uppfattade att pressmeddelandet var uppriktigt från alla som är kvar inom Akademien. Att de skulle lösa problemen, att de tagit kritiken på allvar och förstod att Akademien befunnit sig i en jävssituation. Då trodde jag verkligen att detta skulle gå att lösa, säger Åsa Linderborg och fortsätter sedan att utveckla sin kritik mot Engdahls intervju:

– Men sedan tar Horace tillbaka allting som stod i pressmeddelandet och försvarar i stället Kulturprofilen och pratar om det som hänt som en attack från medierna. Och då förstår jag att situationen blir helt ohållbar för Stridberg.

Troligtvis inget Nobelpris

På frågan vad Sara Stridsbergs beslut att lämna kan komma att få för konsekvenser för Akademien i stort svarar Åsa Linderborg att det blir flera.

– Det innebär att de inte är beslutsmässiga för någonting, att det troligtvis inte blir något Nobelpris i höst och att de måste på bred front försöka få in nya ledamöter och få den här livstidsklausulen upphävd.

Man måste kunna få lämna Akademien och de måste kunna välja in nya ledamöter. Och det är ganska bråttom att det där går igenom, säger Linderborg.

Kommer krisen inom Akademien att lösa sig?

– Jag har hela tiden sagt att jag tror det. De som sitter kvar där är väldigt angelägna om att sitta kvar. Vi kommer att ha en akademi med 18 ledamöter framöver men frågan är bara vem som vill sitta där på de där premisserna och med det där gänget. Jag har svårt att ta dem på allvar nu, säger Åsa Linderborg och avslutar:

– Pressmeddelandet förra veckan andades så mycket konstruktiv vilja att lösa problemen men nu är det som att de är tillbaka på ruta ett.

Aftonbladet har sökt Horace Engdahl.

Så funkar Svenska Akademien 00:42
ARTIKELN HANDLAR OM