Här tar isbjörnen Nanook sitt första dopp

avIsabelle Nordström

NYHETER

Hallå där, lilla Nanook!

Den 18 veckor gamla isbjörnsungen var förra veckan ute på sin första promenad med mamma Lara.

Under sin premiärtur ute hann hon både springa och bada.

Det har gått nästan fem månader sedan lilla isbjörnstjejen Nanook föddes på djurparken i tyska staden Gelsenkirchener. Hon var den enda av tre syskon som överlevde, trots att hon bara vägde 500 gram vid födseln.

1 av 4 | Foto: ROLF VENNENBERND / AFP DPA

Röstade fram Nannok

Nu har hon lagt på sig. Lilltjejen vägde in 22 kilo när hon för första gången lämnade boet förra veckan. Tillsammans med mamma Lara, 13, tultade Nanook omkring på gräsmattan. De utforskade hägnet tillsammans, skriver tyska medier.

Mor och dotter passade också på att ta sig ett dopp. Nanook såg ut att njuta av simturen när hon plumsade runt i vattnet.

Det är allmänheten som har röstat fram namnet. Så sent som i torsdags avslutades röstningen där namnen Mathilda, Bärbel, Lore och Lenja fanns med.

Men inget var så populärt som vinnarbidraget: Nanook – ordet för isbjörn på inuit.

Knut blev kändis

Än så länge ser allt bra ut för den lilla ungen. Men för två andra kända isbjörnsungar från tyska zoo gick det sämre. I januari förra året fick Fritz sitt namn efter att Tierpark zoo utlyst en namntävling, men han dog några månader senare.

En annan välkänd lurvig isbjörnsunge från Tyskland är Knut. När han föddes på ett zoo i Berlin ville hans mor Tosca inte ha med honom att göra, så han fick uppfostras av människor. Eftersom björnen är Berlins stadsvapen blev han nästan som en maskot för staden. Det gjordes Knut-godis och gosedjur. Men 2011 dog Knut i sin inhägnad, drygt fem år gammal.

Därför svälter isbjörnarna ihjäl 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM

Tyskland