Facebook-hackarna kan ha tagit sig in i Instagram

Största intrånget i Facebooks historia

avChristoffer Nilsson

NYHETER

Facebooks nya säkerhetsskandal ser värre ut än vad som först rapporterades.

Totalt kan 50 miljoner konton ha kapats– och hackarna kan dessutom ha fått tillgång till Instagram, Spotify och många andra appar.

En av de drabbade är Facebooks vd Mark Zuckerberg.

Under fredagen berättade Facebook om det största intrånget i företagets historia.

Hackare hade hittat en säkerhetslucka, tagit sig in i nätverket – och haft möjlighet att kapa 50 miljoner användarkonton.

Två av de drabbade är Facebooks vd Mark Zuckerberg och företagets operativa chef Sheryl Sandberg, skriver New York Times.

Enligt tidningen ska hackarna, när väl en användares konto kapats, även haft möjlighet att ta sig vidare till applikationer som kopplats till kontot – till exempel populära tjänster som Spotify och Instagram.

De uppgifterna presenterades efter det första beskedet om intrånget.

Enligt Bogdan Botezatu, senior säkerhetsanalytiker på säkerhetsföretaget Bitdefenders, är det mest allvarliga att hackarna fått tillgång till chattinformation.

– När en hackare får tillgång till ett konto går de sannolikt igenom personliga chattar. De försöker att se viktiga informationsutbyten, privata bilder som du skickat till vänner, det antas vara en hel del naket, säger han till TT.

1 av 3 | Foto: ROBERT GALBRAITH / TT

Zuckerberg: Ser allvarligt på det

Facebook upptäckte intrånget i veckan och anmälde det till myndigheterna.

– Vi ser väldigt allvarligt på det. Jag är glad att vi upptäckte det men det är definitivt ett problem att det ens inträffade, sa Mark Zuckerberg vid en telefonkonferens på fredagen.

Som en säkerhetsåtgärd fick totalt 90 miljoner användare, inklusive de 50 miljoner som kan ha utsatts, åter logga in på sina konton.

Om man inte blivit ombedd att åter logga in så ska kontot inte ha blivit exponerat i attacken.

Det är inte klarlagt vem som ligger bakom attacken. Efter upptäckten täpptes säkerhetsluckan till.

Så väljer du ett bra lösenord 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM

Facebook

AB Voice

Instagram