Pilot troligen medvetslös när MH370 kraschade

avTT

Foto: Rod McGuirk/AP/TT
Piloten på det försvunna malaysiska passagerarflygplanet MH370 var troligen medvetslös när planet kraschade i Indiska oceanen, enligt Peter Foley på australiska transportsäkerhetsmyndigheten. Arkivbild

Piloten på det försvunna malaysiska passagerarflygplanet MH370 var troligen medvetslös när planet kraschade i Indiska oceanen, uppgav Peter Foley, chef för den australiska sökinsatsen, vid ett senatsförhör i Canberra på tisdagen. Det är också den officiella hållningen från den australiska transportsäkerhetsmyndigheten och malaysiska myndigheter.

Men i det australiska tv-programmet 60 Minutes hävdas att piloten kan ha varit vid medvetande fram till slutet av flygningen och avsiktligt gjorde en "kontrollerad störtdykning" ner i havet, skriver The Guardian.

I programmet uppger experter att piloten kan ha sänkt trycket i planet för att orsaka syrebrist och slå ut besättningsmedlemmar och passagerare. Själv ska piloten ha använt planets nödutrustning för syretillförseln.

Peter Foley säger att scenariot är möjligt, men att piloten också borde ha slagits ut av den plötsliga tryckförändringen.