Trumps fiasko – demokraten Conor Lamb vann extravalet

avAdam Westin, Hans Österman

Extravalet i Pennsylvania blev en oväntad rysare för Donald Trump.

Striden om den tomma stolen till kongressen skulle vara en enkel match för Republikanernas kandidat Rick Saccone – men det slutade med förlust mot demokraten Conor Lamb.

Rysaren pågick sedan klockan 01 på natten, svenskt tid, då vallokalerna stängde. Siffrorna tickade in i snabb takt, mestadels med några procentenheters ledning för Conor Lamb.

Men mot slutet knappade Rick Saccone in och i elfte timmen var det i princip dött lopp.

I slutändan, när de sista poströsterna räknats, stod det klart att Conor Lamb vann med ynka 627 röster.

Demokraten anser sig ha vunnit

Vid 06-tiden utropade Conor Lamb seger inför hurrande demokrater.

– Det tog lite längre tid än vi trodde men – vi gjorde det! Ni gjorde det!

– I kväll firar vi att vi återvunnit vår röst i den fantastiska ’businessen’ att regera detta land som vi älskar, säger Conor Lamb, skriver CNN.

Strax efter halv fem på morgonen, svensk tid, gjorde Rick Saccone ett kort framträdande för sina supportrar på valvakan. Han var stridslysten och ännu segerviss:

– Det är inte över än. Vi ska kämpa till slutet. Ni vet att jag aldrig ger upp, vi är vana vid det här. Och vi ska vinna!

Tom stol efter abortskandal

Valet i Pennsylvanias 18:e distrikt hölls efter att republikanen Tim Murphy i oktober meddelade sin avgång i samband med en utomäktenskaplig affär. Murphy, som är abortmotståndare, blev politiskt omöjlig efter anklagelser om att ha försökt förmå kvinnan att göra abort.

Striden om den tomma stolen i representanthuset stod mellan republikanen Rick Saccone och demokraten Conor Lamb. Sista månaden vände vinden i Demokraternas riktning i opinionsundersökningarna.

1 av 2 | Foto: Keith Srakocic / TT NYHETSBYRÅN
Republikanernas kandidat Rick Saccone.

Saccones tydliga ledning raderades ut och det var in i det sista mycket, mycket jämnt.

I den sista mätningen före valet, från Monmouth university, tog Conor Lamb ledningen med 51 procent mot 45 för Rick Saccone. Den siffran byggde på ett valdeltagande i nivå med det senaste årets extraval i andra delstater – där Republikanerna lidit flera generande nederlag.

Det mest uppmärksammade var senatsvalet i Alabama där Trumps kandidat Roy Moore förlorade sensationellt mot demokraten Doug Jones.

Slutmätningen från Monmouth var en dramatisk svängning. Så sent som i februari genomfördes en likadan undersökning och då ledde Rick Saccone betryggande.

– Jag vet hur det är att vara underdog, det har jag varit i alla val jag ställt upp i, sa Saccone till Fox News på tisdagsmorgonen, enligt Politico.

Extravalet har stort symbolvärde nationellt

Rick Saccone hamnade i hetluften i ett extraval som anses vara en viktig fingervisning om opinionsvinden inför höstens viktiga mellanårsval till kongressen.

Enligt vissa experter kan valet också ses som en sorts folkomröstning om förtroendet för Trumps presidentskap.

En förlust till Conor Lamb ansågs på förhand vara direkt pinsam för Trump och Republikanerna och även en tajt Saccone-seger sågs som ett nederlag i ett distrikt där Demokraterna inte vunnit på decennier.

I presidentvalet 2016 vann Trump med 22 procentenheters marginal mot Hillary Clinton i Pennsylvanias 18:e distrikt.

När han några dagar före extravalet höll ett uppmärksammat kampanjtal i Pittsburgh-förorten Moon Township var det tydligt att presidenten insåg allvaret.

– Jag hatar att lägga den här pressen på er, men världen ser oss. Den här killen borde vinna enkelt. Gå ut och rösta som galningar på Rick Saccone på tisdag. Det är ett mycket viktigt val, sa Trump.

Rick Saccone, 60, är uttalad abortmotståndare och har en tydligt konservativ profil. Han har tidigare beskrivit sig som ”Trump innan Trump blev Trump”.

Conor Lamb, 33, är före detta marinkårssoldat och federal åklagare. Han har tidigare uttryckt motstånd mot abort och anses ha en passande profil för att locka över republikanska väljare trots att han kandiderar för Demokraterna.

I sitt tal i helgen varnade Trump sina väljare från att låta sig lockas:

– Lamb försöker vara som en republikan men så fort han blir vald kommer han inte rösta för oss, han kommer följa partipiskan.

Fem kontroversiella Trump-tweets vi minns 00:44

PODD: Striden om aborträtten

Podcasten Aftonbladet Daily diskuterar Alabamas abortlagar och den globala striden om aborträtten.

Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

ARTIKELN HANDLAR OM