Risk för gräsbrand i delar av landet

avTT

Foto: Erik Johansen/NTB/TT
Sugen på att grilla i naturen? Ta det försiktigt – det är stor risk för gräsbrand i delar av landet. Arkivbild.

Det är stor väderskillnad mellan norra och södra Sverige för tillfället. Under helgen varnar SMHI för både stormvindar, snöbyar och gräsbränder.

Soliga och vårvarma dagar lockar svenskarna att tillbringa tid ute i naturen – men det gäller att vara försiktig om man får lust att göra upp eld eller grilla korv. Bränder sprids lätt i torrt fjolårsgräs på vårkanten, varnar Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

– När det är torrt i fjolårsgräset är gräsbrandsrisken stor. Fortsätter det med torr luft och soliga dagar kommer risken att ligga kvar ett tag framöver.

Varnar för storm

SMHI har nu utfärdat risk för gräsbrand i tio län i södra och mellersta Sverige, från Uppsala län i norr till Kronobergs län i söder.

I Norrland ser vädersituationen annorlunda ut. I stora delar av norra Sverige har SMHI under lördagen utfärdat varningar för mycket hårda vindbyar; klass 1-varningar i Jämtland samt Västerbottens och Norrbottens inland, samt klass 2-varningar för storm i södra och norra Lapplandsfjällen.

"Obefintlig sikt"

– Vinden kommer att tillta mer och mer nu. Från eftermiddagen blir det hård sydvästlig vind och sedan under natten upp mot storm i Lapplandsfjällen. Det blir riktigt hårt väder, det kommer att vara snöbyar och obefintlig sikt, säger Lovisa Andersson.

Vinden väntas långsamt avta fram emot söndag morgon och förmiddag.