Ordkrig om fängslad Sea Watch-kapten

avTT

Foto: Elio Desiderio/AP/TT
Kapten Carola Rackete, till vänster, på Sea Watch 3, när räddningsbåten lade till i Lampedusas hamn på lördagen.

Hanteringen av den gripna kaptenen på räddningsbåten Sea Watch 3, tyska Carola Rackete, leder till politiska spänningar mellan Tyskland och Italien.

Den 31-åriga tyskan sade i en intervju med italienska Corriere della Sera att hon ber om ursäkt för att hon på lördagen trängt sig förbi det italienska militärfartyg som försökte blockera båten köra in i Lampedusas hamn. Rackete menar dock att hon inte hade något val.

Vissa av de 40 migranterna, som varit på båten i över två veckor och varav många inte kunde simma, var så desperata att de kunde slänga sig i vattnet och då drunkna, sade hon.

I husarrest

Carola Rackete har satts i husarrest. Hon anklagas både för flyktingsmuggling och för att ha trängt sig förbi militärfartyget och därigenom utsatt fyra poliser för livsfara.

Tysklands president Frank Walter Steinmeier sade på söndagen i tysk tv att "någon som räddar människors liv kan inte räknas som en brottsling".

Italiens inrikesminister Matteo Salvini svarade snabbt: "Vi ber vänligt Tysklands president att bry sig om vad som händer i Tyskland och, om möjligt, be sina medborgare att inte bryta mot italienska lagar."

Söker donationer

Efter Racketes gripande har två tyska tv-personligheter startat en donationskampanj för att täcka kostnaderna för hennes försvar. På söndagskvällen hade motsvarande över sex miljoner kronor samlats in.

En annan kampanj som lanserats av en italiensk aktivist på Facebook har samlat in motsvarande omkring fyra miljoner kronor.

De 40 migranterna har fått gå i land och befinner sig på ett mottagningscenter, i väntan på att resa till Frankrike, Tyskland, Finland, Luxemburg och Portugal.

ARTIKELN HANDLAR OM

Italien

Migration

Sicilien