Genetisk fantombild ska hjälpa polisen

Foto: Johan Nilsson/TT
En genetisk fantombild ska hjälpa polisen att lösa ett gammalt spädbarnsmord. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Spädbarnsmordet i Kungsängen 2002 är fortfarande olöst. Nu ska en genetisk fantombild hjälpa polisen att lösa fallet.

Den 21 december 2002 hittades ett dött spädbarn i en gångtunnel i Kungsängen norr om Stockholm. Den nakna barnkroppen var inlindad i ett tyg som var hopknutet till ett "luffarknyte".

Trots omfattande utredningar genom åren har fallet aldrig lösts. Barnet begravdes därför under en gravsten med påskriften "okänd flicka".

– Vi har försökt och försökt och försökt, men inte kommit någonstans, säger förundersökningsledare Mats Pettersson.

Nu tar polisen hjälp av den senaste dna-tekniken.

Från dna till bild

På spädbarnets kropp fanns nämligen dna som sannolikt kommer från modern eller en nära släkting till henne (hon misstänks också för brottet). Utifrån det har polisen skapat en fantombild som beskriver hur kvinnan kan ha sett ut när brottet begicks.

– Det är inte ett passfoto, men en sannolik bild av hur hon skulle kunna se ut. När det gäller hud-, ögon- och hårfärg är sannolikheten ganska hög, men man kan ju färga håret. Och dna indikerar aldrig en frisyr, inte heller en kroppskonstitution eller ålder, säger Mats Pettersson och förklarar att polisen därför tagit fram en bild på en kvinna i barnafödande ålder, cirka 25 år.

Ovanligt i Sverige

Det är bara andra gången att tekniken används i Sverige, första gången var i oktober i ett mordfall från Göteborg. I USA är tekniken mer utbredd och där har polisen flera gånger lyckats hitta rätt gärningsman utifrån genetiska fantombilder och tips från allmänheten.

Parallellt med fantombilden använder polisen också så kallad familjspårning i fallet. Här används dna för att hitta möjliga släktingar till den vars dna sparats. Familjespårning i polisens dna-register är tillåten sedan den 1 januari i år. Svaret väntas nästa vecka.