Stenar och glåpord mot migranter i Mexiko

1 av 3 | Foto: TT
Migranternas väg genom Centralamerika och Mexiko.

avTT

NYHETER

Förolämpningar, stenkastning och regelrätta slagsmål. En grupp centralamerikanska migranter på flykt undan våld och fattigdom har fått ett kyligt mottagande i mexikanska Tijuana – sista anhalten före slutmålet USA.

Vreden närs av den amerikanske presidenten Donald Trumps verbala attacker, tror en Mexikokännare.

"Nej till invasionen!". "Ja till migranter, nej till inkräktare!".

Fientligheten i budskapen på demonstranternas skyltar går inte att ta miste på. Parollerna ekar av Trumps verbala attacker mot de migranter som för en dryg månad sedan lämnade det våldsdrabbade Honduras och begav sig på en vandring genom Guatemala och Mexiko, mot USA.

Ses som invasion

På många håll i Mexiko har de tusentals personerna fått ett varmt välkomnande med mat, kläder och husrum. Men väl framme i Tijuana vid den amerikanska gränsen har välviljan bytts mot vrede.

Hundratals demonstranter protesterar där mot vad de ser som en fientlig invasion – en föreställning som underblåsts av den amerikanske presidenten, enligt Edme Dominguez, Mexikokännare och docent i freds- och konfliktforskning vid Göteborgs universitet.

– Trump talar till den amerikanska publiken, men det han säger präglar bilden även hos mexikaner i gränsområdet runt Tijuana, där vi har sett en hel del aggressivitet från lokalbefolkningen mot de här migranterna, säger hon.

Har skickat militär

De flesta av migranterna har slagit läger på en baseballplan inte långt ifrån taggtrådsstängslet som skiljer Mexiko från USA. I måndags förstärktes gränsen med metall- och betongbarriärer som ska försvåra för gruppen att ta sig in i Kalifornien, enligt nyhetsbyrån AFP.

Trump har skickat tusentals militärer till den amerikanska sidan för att stärka gränsskyddet inför migranternas ankomst, som presidenten utmålat som ett farligt hot. Myndigheterna befarar att delar av den mångtusenhövdade skaran ska försöka storma gränsen, vilket hände då gruppen skulle passera gränsen mellan Guatemala och Mexiko.

I normalfallet har amerikanska soldater inte befogenhet att ge skydd åt tull- och gränspolismyndighetens personal, men Trump vill nu förstärka militärens mandat.

Stenkastning och slagsmål

I helgen eskalerade motsättningarna mellan gruppen och lokalbefolkningen i Tijuana, med både stenkastning mot migranterna och rena knytnävsslagsmål, skriver USA Today.

En av dem som gått ut på gatan för att protestera är Guadalupe Barrera, som bär en skylt med texten "Inga fler karavaner". Barrera är inte rasist, försäkrar hon – bara emot "invasionen".

– Vårt land har inte ens råd att försörja sig självt, säger hon till tidningen.

Än hårdare tongångar hörs från borgmästaren i Tijuana, som avfärdat migranterna som "luffare" och konstaterat att mänskliga rättigheter borde vara förbehållna "rättskaffens personer".

Rädsla för våld

Samtidigt finns en stor sammanhållning latinamerikaner emellan, påpekar Edme Dominguez.

– Det finns en väldigt stor solidaritet från många grupper i det mexikanska samhället som känner till fattigdomen i Centralamerika och vet att den är ännu värre än i Mexiko, även om de södra delarna är väldigt fattiga, säger hon.

Motståndet i Tijuana kan enligt Dominguez hänga ihop med rädslan för en ökning av det redan utbredda våldet och den omfattande kriminaliteten – som i sin tur är skälet till att många av centralamerikanerna flydde från första början.

ARTIKELN HANDLAR OM