Tomma bussäten skapade rasiststorm

Foto: Facebook
Här är bilden som är ursprunget till de hatiska kommentarerna.

avDennis Jörnmark Callstam

NYHETER

En bild på ett antal tomma bussäten skapade en rasistisk storm i Norge – och nu har samma sak hänt i Sverige.

Under helgen som gick blev ett inlägg i den norska Facebookgruppen ”Fedrelandet viktigast” oerhört spritt. Bland annat uppmärksammade Nettavisen den rasistiska storm som utbröt efter att en person delat en bild på ett antal tomma bussäten – som gruppens medlemmar tycktes se något helt annat i.

”Skrämmande. Inte möjligt att se om det är män eller kvinnor, eller om de har stulna varor under ”lakanet”, eller i värsta fall vapen och bomber”, skriver en person i kommentarerna.

Foto: Facebook
När Simon Andersson testade att posta bilden i en svensk Facebookgrupp upprepades reaktionerna från Norge.

”Åk till öknen”

Efter att det norska Facebookinlägget fått enormt genomslag valde Simon Andersson från sajten ”Inte rasist, men” att testa samma sak i Sverige. Han lade upp samma bild i gruppen ”Stoppa maktmissbruket”, där inlägg av rasistisk karaktär delas frekvent.

Och den norska hatstormen upprepades i Sverige. Kommentarerna från Simon Anderssons inlägg har ”Inte rasist, men” delat på Facebook.

”Vad är att förstå? I Sverige??? Totalt vansinnigt fel. Kläd dig som en vanlig människa eller åk till öknen”, skriver en person i kommentarerna.

Hatet fortsatte att hagla.

”Svarta spöken”, skriver en annan person.

”Tar tillfället i akt att hata”

Simon Andersson säger att inte är ”särskilt förvånad” över de reaktioner bilden fick i den svenska Facebookgruppen.

– Ingen av oss som bevakat den här rörelsen kan vara förvånad över de rasistiska reaktionerna, med tanke på hatet som dagligen sprids i dessa grupper, säger han.

Han fortsätter:

– Den Sverigevänliga rörelsen ser vad de vill se och tar tillfället i akt för att få hata. Den här gången räckte det tydligen med ett par tomma säten i en norsk buss.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rasism