”Gå och rösta” manar Nigerias president

Foto: Jerome Delay/AP
Nigeriansk polis vaktar valkommissionens byggnad i Kaduna, Nigeria.

avTT

NYHETER

Dagen före valet i Nigeria lovar landets president Muhammadu Buhari att befolkningen ska kunna rösta under säkra förhållanden.

– Räds inte ryktena om oroligheter och våld, säger Buhari i ett tv-tal.

Valet skulle egentligen ha hållits den gångna helgen men sköts upp en vecka i sista stund på grund av logistiska problem.

– Säkerhetstjänsten har arbetat intensivt för att säkerheten ska vara tillfredställande, sade presidenten i ett tv-tal på fredagsmorgonen.

– Ni kommer att kunna rösta i en öppen och fredlig atmosfär utan att bli skrämda eller hotade, fotsatte han.

Den 76-årige Muhammadu Buhari valdes till president 2015. Han var också det afrikanska landets ledare under några år på 1980-talet efter att ha tagit makten i en militärkupp.

Tidigare i veckan kritiserades Buhari efter ett uttalande där han hotade med att den som försöker skrämma väljare eller påverka personer hur de ska rösta kan få plikta med sitt liv.

Den andra huvudkandidaten är oppositionsledaren Atiku Abubakar, 72, från partiet PDP. Han går till val med löften om att bland annat bekämpa korruptionen i landet. Själv har han inreseförbud i USA på grund av tidigare korruptionsanklagelser.

Ett stort orosmoln inför valet är terrorgruppen Boko Haram som har varnat invånarna för att rösta. Gruppen har sedan 2009 regelbundet utfört dödliga attacker i Nigerias nordöstra delar.

ARTIKELN HANDLAR OM