Omkörningsstopp på E4:an: ”Ska undvika köolyckor”

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Tiotusentals personer kör på måndagen hem efter påskfiranden runt om i landet – och Trafikverket räknar med att det blir trångt på vägarna.

avJosefine Holmqvist

NYHETER

Påskhelgen närmar sig sitt slut – och det innebär att tiotusentals personer ska köra hemåt igen.

Polisen och Trafikverket varnar för att det är trångt på vägarna under annandagen.

– På E4:an norr om Gävle råder omkörningsstopp, för att förhindra köolyckor, säger Beisi Sundin, vid Trafikverkets presstjänst.

På annandag påsk är det många som återvänder hemåt efter några dagars påskfirande på annat håll i landet. Därmed är det många som ska ge sig ut i trafiken – och det kan vara trångt på vägarna.

– Än så länge är det inget som påverkar framkomligheten, men vi räknar med att trafiken tjocknar på framåt kvällen, säger Beisi Sundin, presstalesperson vid Trafikverket.

Omkörningsstopp norr om Gävle

Påsken är en av de tyngsta trafikhelgerna under hela året, och E4:an norr om Gävle har under flera år varit en av de värst olycksdrabbade sträckorna. Sedan några år tillbaka har Trafikverket infört omkörningsstopp på denna sträcka, för att undvika köolyckor i påsktrafiken.

– Mellan Gävle och trafikplats Tönnebro har vi stängt ner omkörningsmöjligheterna mellan 13 och 20 i dag. Genom detta vill vi undvika ryckig trafik och få ett lugnare flöde. Det kan upplevas som att det tar längre tid att komma hem – men det är bättre än det andra alternativet: olyckor och trafikstopp, säger Beisi Sundin.

Enligt uppgifter från en läsare stod det runt 17-tiden helt still i 45 minuter.

– Det var totalstopp ett tag, men det är nu löst. Men just nu är det väldigt många bilar ute och kör på den sträckan, säger Beisi Sundin.

Var utvilad och ta pauser

Under helgen kom varningar om snöoväder i Skåne och Blekinge, men hittills på måndagen ser det lugnt ut.

Till de som ska köra hemåt under dagen, och längtar efter att komma hem, har Beisi Sundin några råd:

– Håll avstånd och anpassa körningen efter vägförhållanden. Dessutom är det superviktigt att vara utvilad och ta pauser längs vägen, säger hon.

Dagens tre rubriker 2 april 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Trafik

Gävle

Påsken