Hatbrott kan ligga bakom mord på tiggare

avJosefin Silverberg

Utredningen kring mordet på tiggaren Gheorge Hortolomei-Lupu i Huskvarna fortsätter.

Fler förhör kommer att hållas under veckan, hatmotiv är en av flera hypoteser man jobbar utifrån.

– Vi är inte där ännu men det är naturligtvis något som vi med många andra saker kommer utreda, så mycket kan jag säga, säger åklagare Linda Schön till Sveriges radio.

En 16-åring har häktats i på sannolika skäl misstänkt för mordet på hemlöse tiggaren Gheorge Hortolomei-Lupu, också kallad Gica, i Huskvarna den 8 augusti.

16-åringen nekar till brott och bestred häktningen under torsdagens förhandling.

1 av 4 | Foto: MIKAEL GOOD
Gheorge Hortolomei-Lupu. Han kallades ”Gica” av sina vänner.

I ett pressmeddelande under måndagen meddelar åklagaren att det ställs stora krav på utredningen eftersom förhörspersonerna är så pass unga.

–  Nu behöver jag och polisen få möjlighet att koncentrera vår arbetstid på utredningen.  Det kommer att bli en omfattande utredning där många förhörspersoner är unga och där det ställs extra stora krav på att förhören genomförs på rätt sätt, fortsätter åklagaren. Media ombeds även ha förståelse för att polisen önskar genomföra förhör med vittnen i opåverkat skick, säger åklagare Linda Schön i ett uttalande.

Kan påverka negativt

De personer som har information om ärendet att höra av sig till polisen i Jönköping.

– Att en person redan hörts av media kan påverka utredningen negativt. Ur mitt perspektiv är det viktigaste att utredningen sker rättssäkert och att vi får ett gediget underlag som möjligt, säger Linda Schön.

Till Sveriges Radio säger åklagaren att hatbrott är ett av motiven som utreds men att det ännu inte kan fastslås.

– Vi är inte där ännu men det är naturligtvis något som vi med många andra saker kommer utreda, så mycket kan jag säga, säger Linda Schön.

ARTIKELN HANDLAR OM