Sofia fick fel medicin på apoteket: Sju burkar amfetamin

avBabs Drougge

När Sofia Mossberg, 37, kom hem från Apoteket fick hon en chock.

Paketet hon hämtat ut innehöll 700 tabletter ren amfetamin, samt en lista över en annan persons förskrivna mediciner.

– Det här hade verkligen kunnat hamna i fel händer, säger Sofia Mossberg.

Ett par dagar efter att Sofia Mossberg, 37, hade beställt medicin via Apotekets hemsida fick hon ett sms om att varorna fanns att hämta ut på närmaste apotek.

På Apotek Måsen i Uddevalla visade hon legitimation och fick ut två gröna påsar.

Det var när hon senare samma kväll skulle öppna den ena påsen som Sofia blev fundersam.

– Vad skumt det här var, en massa små burkar. Jag tänkte att jag kanske fått min allergimedicin, men sju burkar verkade mycket. Sedan läste jag etiketten och tänkte ”herregud, det här var ju inte bra”, säger Sofia Mossberg.

1 av 2

Amfetamin 5 milligram – etiketten hade knappast kunnat vara tydligare. Sofia hade alltså fått ut 700 narkotikaklassade tabletter från Apoteket.

– Det är lite läskigt. Hade just den medicinen hamnat i fel händer, så hade kanske någon sålt vidare eller gjort något annat olämpligt. Det är säkert eftertraktat med sådana tabletter, tänker jag, säger Sofia.

Snart insåg Sofia att hon hade fått en annan persons mediciner.

I paketet fanns nämligen – förutom namn, adress och personnummer till den som egentligen skulle ha tabletterna – även kompletta listor över alla mediciner som mannen fått utskrivna sedan mars i år.

1 av 2

– Det hade inte varit jättekul om någon hade vetat hela min medicinlista, speciellt inte om det hade varit någon man kände, det är ändå personliga uppgifter. Och stackars han som behöver medicinen, han lär ju inte få den utskriven av sin läkare igen, i och med att det står att de är utcheckade, säger Sofia.

Sofia funderade över om hon skulle kontakta personen personligen, men med tanke på att det var en kvartalsranson av stark medicin ville hon inte riskera att personen fick ut dubbel dos.

Hon bestämde sig därför för att gå tillbaks till Apoteket dagen därpå.

– De bad så hemskt mycket om ursäkt, men det är ju inte mina personuppgifter som röjts, utan det är ju någon annans. Man tycker ändå att det borde ha varnat någonstans när man har gått igenom med legitimation och utcheckning i kassan. Man kanske borde se över systemet, säger Sofia Mossberg.

Apoteket tackar Sofia

Magnus Frisk, pressansvarig för Apoteket, säger att de är väldigt tacksamma att det var just Sofia som fick ut de starka medicinerna, och uppmärksammade Apoteket på vad som hänt.

Han säger att de ser allvarligt på det inträffade, men kan inte redogöra för vad som gick snett.

– Vi har tydliga rutiner för hur läkemedel hanteras både på apotek och i vår e-handel. För narkotikaklassade läkemedel gäller också särskilda regler. Men här har något ändå gått fel. Nu kommer vi att göra en grundlig undersökning om vad som hänt för att säkerställa att det inte ska hända igen, säger Magnus Frisk på Apoteket.

ARTIKELN HANDLAR OM

Medicin

Apoteket

Apotek

Läkemedel