Skröt om troféjakt – blev av med jobbet

avClaes Olsson

NYHETER

En amerikansk myndighetsperson har delat med sig av flera bilder där han poserar med exotiska djur som han dödat. Nu har han mötts av massiv kritik och blev under måndagen av med sitt jobb, rapporterar Idaho Statesman.

Amerikanske Blake Fischer var fram till måndagen ledamot för myndigheten för jakt och fiske i delstaten Idaho i USA. Nu har han sagt upp sig efter en massiv kritikstorm. Kontroversen handlar om de bilder som Blake Fischer delat med sig av som visar hur han poserar med döda djur. Bilderna ska ha tagits under en jaktresa i Namibia, rapporterar Idaho Statesman.

– Jag gjorde inget olagligt. Jag gjorde inget oetisk. Jag gjorde inget omoraliskt, säger Blake Fischer till tidningen.

I ett massmejl från september som gick ut till över hundra personer visade han upp bilder som föreställer döda djur som en leopard, en giraff och en babianfamilj. Fjorton djur fick sätta livet till enligt mejlet. Och kritiken lät sig inte vänta.

1 av 3 | Foto: Idaho Statesman/Idaho governor’s office
Bilden på den döda babianfamiljen har väckt starka känslor.

Meddelade sin avgång

Flera tidigare ledamöter krävde hans avgång. Under måndagen kom ett pressmeddelande från Idahos guvernör, Butch Otter, som även han krävde Blake Fischers avgång. I uttalandet kan man läsa att situationen mötts av “intensiv kritik”. Blake Fischer menar att han är förvånad över kritiken men meddelade under måndagen sin avgång.

“Jag visade inte upp en tillräcklig nivå av sportslighet och respekt för de djur som jag skördat”, skriver Blake Fischer i sitt avgångsbrev.

Guvernören kritisk

I Idaho finns det totalt sju ledamöter och representanter för myndigheten för jakt och fiske. Dessa erhåller ingen lön och ska representera olika regioner i delstaten. Blake Fischer representerade sydvästra Idaho.

Ledamöterna utses av guvernören som under helgen mottagit över 1 000 mejl och 300 samtal angående kontroversen.

“Alla som ingår i min förvaltning förväntas ha ett gott omdöme. Det har inte ledamot Fischer haft”, skriver guvernörer Butch Otter i ett uttalande där han godkänner Blake Fischers avgång.

ARTIKELN HANDLAR OM

Jakt

USA

Idaho

Afrika