Putin surnade till i Versailles

avKarin Ahlborg, Nivette Dawod

NYHETER

Ryssland och Frankrike behöver stärka sina band.

Det var presidenterna ense om.

Men Vladimir Putin surnade till över frågor om rysk inblandning i franska valet:

– Hur vet du det? Vem har sagt det? snäste han av reportern.

Foto: AFP
Vladimir Putin och Emmanuel Macron.

Putin anlände till Versailles vid 14-tiden på måndagen. Macron mötte på röda mattan som hade rullats ut utanför slottet. Tv-bilder visade hur presidenterna skakade hand med varandra och log mot kamerorna för att sedan gå in i residenset.

Surnade till

På presskonferensen efter mötet fick Vladimir Putin frågor om både ryska hackares inblandning i franska valet och Marine Le Pens besök i Ryssland. Det fick honom att surna till.

– Det finns ingen grund för anklagelser att det skulle ha varit ryssar inblandad i någon hackerattack i Frankrike, var har du fått det i från? Vem säger det? Och det är väldigt svårt att neka en europeisk politiker att komma till Ryssland, vi är inga barnungar, sa den ryska presidenten.

Mot terrorism

Både Putin och Macron betonade hur viktigt det är att Ryssland och Frankrike stärker banden såväl kulturellt, ekonomiskt och vetenskapligt – och att länderna samarbetar mot terrorism.

– Jag har varit väldigt rak och ärlig i samtalet och delat mina synpunkter på hur Ukraina-krisen kan trappas ner, hur vi ser på situationen för hbtq-personer i Tjetjenien och hur vi ska kunna samarbeta för att lösa krisen i Syrien, sa Macron på presskonferensen efter mötet med Putin.

Tuffa och uppriktiga

Inför mötet hade Macron lovat att samtalen med Putin skulle bli tuffa och uppriktiga:

– Det är nödvändigt att prata med Ryssland. Det finns ett antal internationella frågor som inte kommer att lösas utan en tuff dialog med dem.

Samtalen skulle framför allt handla om kriget i Syrien och i Ukraina.

– Jag kommer att ställa tydliga krav i mina samtal med Ryssland, sa Macron innan mötet.

Falska rykten

Under valkampanjen noterade Macron, då presidentkandidat, och hans medarbetare att han smutskastades gång på gång och utsattes för falska rykten i ryska medier.

Putin uttryckte dessutom sitt stöd för Macrons motståndare i valet, Marine Le Pen, som träffade den ryske presidenten strax före den första valomgången.

Putin besök i Frankrike nu är det första sedan 2015, relationerna mellan länderna var mycket spända under president Hollande. Putin ställde till exempel in ett möte om Syrien med Hollande i oktober förra året på grund av oenighet.

ARTIKELN HANDLAR OM