Första steg mot hårdare vapenlag

avTT

Foto: Elaine Thompson/AP/TT
USA:s representanthus har röstat igenom en lag som kräver bakgrundskontroller för i stort sett samtliga vapenköp. Arkivbild.

För första gången på över 25 år har USA:s representanthus röstat igenom en större vapenlag som stärker säkerheten. Enligt lagförslaget ska det krävas bakgrundskontroller för i stort sett samtliga vapenköp.

Förslaget ses som ett historiskt steg för det nya representanthuset, sedan i januari styrt av demokrater. Det lär dock med stor sannolikhet inte gå igenom senaten, där republikanerna har majoritet.

Skulle lagförslaget gå igenom skulle det täppa till hål i den befintliga federala lagen, där vapenaffärer mellan privatpersoner tillåts utan att man kontrollerar om köparen är tidigare straffad.

Flera demokratiska kongressledamöter hyllade lagen och påminde om att inga hårdare vapenlagar har gått igenom när republikanerna styrt kammaren. Susan Davis, ledamot från Kalifornien, sade att förslaget är ett litet men betydelsefullt första steg.

– I dag erbjuder vi mer än våra tankar och böner, sade hon till pressen, och syftade på de ord flera republikaner brukar använda vid masskjutningar.

Lagförslaget gick igenom med siffrorna 240–190, vilket innebär att även ett litet antal republikaner röstade för lagen, som bara ger undantag för gåvor inom familjen eller utlåning vid jakt.

Republikanen Doug Collins är skeptisk till lagförslaget och sade att det var korkat att tro att en lag skulle göra USA säkrare.

– Det skulle inte ha stoppat en enda masskjutning, sade han.