Stängd rättegång om mordet på hemlös man

avTT

Foto: Thomas Johansson/TT
I dag inleds rättegången mot en 16-årige pojke och bevistalan mot en 14-årig pojke för mord på en hemlös man i Huskvarna.
Foto: Thomas Johansson/TT
Försvarsadvokaten Martin Cullberg.
Foto: Adam Ihse/TT
Kammaråklagare Linda Schön. Arkivbild.

Rättegången mot tonåringarna som misstänks ha mördat en hemlös man i Huskvarna kommer som väntat att ske bakom stängda dörrar.

Pojkarna agerade enligt åklagaren i samförstånd när de misshandlade mannen till döds med sparkar och olika tillhyggen.

I dag startade rättegången i Jönköpings tingsrätt som ska försöka klarlägga vad som hände kvällen den 7 augusti, då en hemlös man dog i Smedbyparken i Huskvarna. I fokus står två tonåringar, en 16-åring och en 14-åring.

Redan en halvtimme före rättegången hade journalister och fotografer samlats utanför tingsrätten i Jönköping, i väntan på att dörrarna till sal 1 skulle öppnas.

Åklagaren Linda Schön inledde med att läsa upp åtalet. Hon anser att 16-åringen och 14-åringen tillsammans och i samförstånd dödat den hemlöse mannen. 16-åringen åtalas för mord alternativt synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Mot 14-åringen, som på grund av sin ålder inte kan dömas till något straff, sker en så kallad bevistalan.

Båda nekar till att ha mördat den hemlöse mannen.

Efter inledningen beslutade rätten på försvararnas begäran att fortsättningen av förhandlingarna ska ske bakom stängda dörrar. Allmänhet och medier fick därmed lämna rättssalen.

"Stor press"

I bevistalan har 14-åringen möjlighet att ge sin bild av det som hänt, men oavsett rättens bedömning kommer alltså inget straff att dömas ut.

– Det är väl inte konstigt att konstatera att min klient inte mår något vidare. Det är en stor process och med all media är det en stor press, säger pojkens advokat Martin Cullberg.

– Processen kommer att bedrivas på ett lite annat sätt än om det var en vuxen misstänkt. Man tar hänsyn till att det är barn inblandade. Och när man har barnmål är det också domare som är särskilt lämpade att handskas med barn.

Väckte förstämning

Rättegången väntas pågå ytterligare fem förhandlingsdagar.

Det var på morgonen den 8 augusti som den hemlöse mannen hittades död i Smedbyparken. Polisen kallade händelsen för vållande till annans död. Men en vecka senare, efter obduktionen, ändrades rubriceringen till mord. Misstankarna kom tidigt att riktas mot de två pojkarna.

Mordet på mannen väckte förstämning i hela Huskvarna. Många hade sett och kände igen honom då han ofta satt utanför gallerian i centrum.