Finansministern i svensk design på Nobelfesten

avKerstin Nilsson

Här provar finansminister Magdalena Andersson sin klänning en sista gång inför kvällens stora fest.
Den är skapad av Camilla Thulin och Thomas Nordin.
– Klänningen är ett stycke konst, säger Magdalena Andersson och ser nöjd ut.

1 av 2 | Foto: PRIVAT

När Magdalena Andersson gör entré på Nobelfesten i dag kommer hon förstås ha både smycken och vara sminkad och fixad i håret.

Men i designern Camilla Thulins ateljé görs den sista utprovningen, för att klänningen ska sitta som den ska och alla detaljer vara perfekta.

Den blå klänningen är skapad och designad av Camilla Thulin och Thomas Nordin och sydd av Reza Ismaili.

Precis som kulturminister Alice Bah Kuhnke har finansministern valt att klä sig i svensk design – Camilla Thulin är en av Sveriges mest erfarna och skickliga designers.

”Djupt imponerad”

I flera månader har Magdalena Andersson följt arbetet med klänningen och sett den växa fram.

– Jag är djupt imponerad över den yrkesskicklighet och det hantverk jag har sett, i allt – från design och tyg till minsta söm, säger Magdalena Andersson.

Tyget är genombruten spets, översållad med blommor och blad i olika blå nyanser, inhandlat på Première Vision i Paris, den stora tygmässan.

Sitter bredvid Ishiguro

Finansminister kommer nog att trivas på Nobelmiddagen – hon kan prata pengar med sin bordsherre, ekonomipristagaren Richard H Thaler.

På hennes andra sida sitter författaren Kazuo Ishiguro, årets Nobelpristagare i litteratur.

– Jag tycker att det är viktigt att ta alla tillfällen i akt att hylla vetenskap och forskning, speciellt i en tid där falska nyheter och rena osanningar får fäste, säger Magdalena Andersson.

ARTIKELN HANDLAR OM