Dödade hustrun med hantel – döms till fängelse för mord

avJohn Granlund

Kvinnan i 40-årsåldern hittades död i en blodpöl i hemmagymmet – bredvid en 18-kilos-hantel.

I dag dömdes hennes make till 18 års fängelse för mord.

– Mannen drabbades av ett raseriutbrott och slog kvinnan flera gånger med dammsugarröret och den tunga hanteln, säger rådmannen Anna Hannell.

Polisen kallades den 27 juli till en lägenhet på Hisingen i Göteborg – efter att grannar hört en kvinna skrika på hjälp.

1 av 2 | Foto: Oscar Magnusson / TT NYHETSBYRÅN

Det första som mötte patrullen var en blodig man som till poliserna sa ”hoppas hon överlever”.

I dag dömdes 47-åringen till mord på sin hustru i parets gemensamma lägenhet.

I domen konstateras att kvinnan dödats med en träningshantel efter upprepades slag mot halsen och huvudet. Rätten skriver att ”det helt kan uteslutas att någon annan” än 47-åringen orsakat skadorna som lett till fruns död samt att det är klarlagt at en hantel och ett dammsugarrör som hittades på brottsplatsen är mordvapnen.

Google-sökningar om mord

Bland annat finns märken från delar av hantelns lås på kroppen, vilket konstaterats av rättsläkaren.

I domen konstateras vidare att kvinnan ”känt såväl smärta som vår dödsångest innan hon dog”.

Enligt rätten har 47-åringen under misshandelsförloppet bytt från att slå kvinnan med ett dammsugarrör till att slå med en träningshantel. Detta menar tingsrätten talar för att han ”varit medveten om sitt handlande”.

Till bevisningen hör också mannens anteckningar och Google-sökningar. Bland annat skrev han i ett anteckningsblock ”Get rid of her”, enligt förundersökningen, och på nätet sökte han efter fraser som ”What does it feel like to kill someone”.

I domen konstaterar rätten att det gifta parets förhållande varit stormigt och att 47-åringen försökt få Migrationsverket att återkalla fruns uppehållstillstånd i syfte att skilja dem åt. Bland annat ska han ha lejt ett juridiskt ombud att skicka brev om hustrun till Migrationsverket.

”Väldigt angelägen”

I ett pressmeddelande förklarar rättens ordförande rådman Anna Hannell hur tingsrätten resonerat:

– Relationen mellan makarna har varit dålig i flera år och även om det inte är visat att mannen har planerat att döda kvinnan den här dagen finns det flera tecken på att han har varit väldigt angelägen om att bli av med kvinnan på ett eller annat sätt. Utredningen tyder på att han har övervägt att döda kvinnan som en av flera möjligheter. Att kvinnan misshandlades till döds just den här dagen utlöstes dock av ett bråk mellan makarna där mannen drabbades av ett raseriutbrott och slog kvinnan flera gånger med dammsugarröret och den tunga hanteln.

Enligt domen har 47-åringen medgett att han utövat dödligt våld mot hustrun men han hävdar att det inte var meningen att han skulle döda henne.

ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg

Mord

Brott