Eskil Erlandsson utreds för sexuella ofredanden

avJosefin Silverberg

Åklagarmyndigheten har inlett en förundersökning kring misstankarna om sexuellt ofredande som riktats mot före detta riksdagsledamoten Eskil Erlandsson.

Förhör kommer att hållas med de riksdagsledamöter som uppgett att de utsatts.

Åklagarmyndigheten uppger dock att ingen person i detta skede misstänkt för brott. Men misstankarna som figurerat i media de senaste dagarna gällande sexuellt ofredande kommer nu att utredas.

Riksdagsledamoten och före detta landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) lämnade nyligen sin plats i riksdagen efter att flera moderata riksdagskvinnor larmat om att han ska ha utsatt dem för sexuella ofredanden. Moderaterna ska under en längre tid varit i kontakt med Centerpartiet och krävt att de agerar mot Erlandsson.

– Som åklagare med den tjänst som jag har ingår ett visst mått av omvärldsbevakning. De här uppgifterna om honom, tillsammans med att det finns ett par namngivna personer som lämnat uppgifter om vad de blivit utsatta för och att detta lett till att det tagits upp i Centerpartiets ledning och gjort att han avgått – då menar jag att de här medieuppgifterna har en sådan substans att redan på dem kan jag säga att det finns anledning att anta att brott har förekommit, i det här fallet sexuellt ofredande, säger åklagaren Bengt Åsbäck till TT.

Moderaterna Cecilie Tenfjord-Toftby och Cecilia Magnusson har berättat för Aftonbladet om närmanden som Erlandsson gjort mot dem.

– Det här är en del av hans respektlöshet mot kvinnor. Det måste finnas långt fler än vi, även inom Centerpartiet måste kvinnor ha utsatts, har Cecilia Magnusson tidigare sagt till Aftonbladet.

Aftonbladet har tidigare sökt Eskil Erlandsson, Centerpartiet uppger att han avböjer att kommentera med hänsyn till sin familj.

Foto: Lotte Fernvall
Centerpolitikern Eskil Erlandsson tvingas avgå.
ARTIKELN HANDLAR OM