Oskar nära att luras av bedragare – på Facebook

avMalin Wigen

NYHETER

När Facebookvännen hörde av sig till Oskar Ray om hjälp med ett inköp visste han först inte vad han skulle tro. Men snart förstod Oskar att han hade att göra med en bedragare.

– Jag höll faktiskt på att bli lurad, säger han.

Det var på onsdagskvällen som Oskar Ray fick en meddelandeförfrågan på Facebook Messenger. Förfrågan kom från en bekant till honom som är i pensionärsåldern.

– Det tyckte jag var jättekonstigt, jag tänkte: Är inte jag vän med honom på Facebook? Då borde det ju inte dyka upp som meddelandeförfrågan.

Oskar accepterade dock förfrågan och började skriva. Där och då blev han lite skeptisk. Vännen skrev snabbare än vanligt – även svarsfrekvensen var snabbare.

– Jag tänkte att shit vad han är rapp, det var då jag började märka att något inte var rätt.

1 av 2 | Foto: Privat

Oskar fick frågan om han kunde hjälpa till att köpa ett presentkort, då vännens internetköp inte fungerade.

– Jag tänkte att det ju är klart att jag kan, en pensionär kanske inte har gjort det tidigare och kanske tänkte att det kanske var en bra present till någon. Det kan vara så att han kanske haft problem med bank-id eller dylikt, så det är klart jag vill hjälpa.

Men rätt snart besannades Oskars farhågor – det var en bedragare, och inte vännen, han hade att göra med. För det första blev personen i fråga intresserad av hur mycket pengar Oskar hade på sitt bankomatkort – dessutom, efter lite efterforskning, upptäckte Oskar att personen använt sig av den riktiga Facebookprofilen för att skapa ett fejkonto.

– Jag kollade på hans kompislista, då fanns det bara en vän. Det tyckte jag var konstigt.

Han bestämde sig för att jävlas med bedragaren och skrev bland annat att han pratade med vännen i telefon.

– Han blockade mig, både på Messenger och på Facebook. Jag kunde inte gå in på profilen igen.

1 av 2 | Foto: Privat
Foto: Privat
Oskar var nära att luras, men som tur är synade han bluffen.

Polisen: ”Det är nytt för mig”

Om inte Oskar hade varit tillräckligt uppmärksam hade han nog fallit dit tror han.

– Jag höll faktiskt på att bli lurad, säger han och och fortsätter:

– Det här ska inte få förekomma. Det är tur att jag var så ifrågasättande, jag tror inte det är så många som ifrågasätter och granskar på samma sätt som jag gör. Det är tråkigt om det här ska hända personer som kanske inte gör det, och som tror att någon vill ha hjälp. I slutändan kommer vi vara mer på vår vakt, och kanske inte vara lika villiga att ställa upp för varandra.

Jan Olsson är kommissarie vid nationellt it-brottscentrum. Enligt honom var det en jättestor våg 2014 där Facebookkonton kapades i syfte att komma över folks bankkontouppgifter. Men att be någon köpa ett presentkort åt en har han inte hört om tidigare.

– Det du berättar om är i princip nytt för mig, Möjligtvis är det något som kommer att komma, men det det vi inte än.

Hans generella tips är att man inte ska förlita sig på att den som hör av sig är den som den utger sig att vara.

– Är det så att det handlar om att denne ska ha pengar eller inlogg då är det bäst att ringa och fråga sin vän om den verkligen är ute på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Facebook

Messenger

Bedrägeri