Omröstningen om ny sjukvårdsreform i dag

Foto: AP
NYHETER

WASHINGTON. Ett av Donald Trumps viktigaste vallöften ser ut att kunna infrias.

Representanthuset kommer i dag att rösta om det reformförslag som är tänkt att riva upp och ersätta Barack Obamas sjukförsäkringslag.

Det meddelade majoritetsledaren Kevin McCarthy på onsdagskvällen – och tillade att förslaget har tillräckligt med stöd för att godkännas.

– Det kommer att gå igenom, det är ett bra förslag.

Ett av Donald Trumps viktigaste vallöften har varit att riva upp Obamacare – den nu gällande sjukförsäkringslagen som antogs av kongressen 2010.

Efter bakslaget med sin egen reform ”The American Health Care Act” – som drogs tillbaka bara timmar innan omröstningen den 24 mars – har Trumpadministrationen jobbat dag och natt för att få stöd för ett nytt, omarbetat reformförslag – med förhoppningen att det ska gå igenom.

Varken Trump eller talmannen Paul Ryan – som var hjärnan bakom det förra förslaget – vill behöva återuppleva ett nytt nederlag men experter har ställt sig ytterst tveksamma till att ett omarbetat förslag skulle kunna gå igenom – trots att republikanerna har majoritet i båda kamrarna.

I ett desperat försök att övertyga flera republikanska kongressledamöter – som tänkt rösta nej – ska Trump ha hotat med att de riskerar att mista sina platser i mellanårsvalet 2018 om de inte röstar ja.

”Kommer gå igenom”

Och med hot eller inte – på onsdagskvällen kom så vändningen när majoritetsledaren Kevin McCarthy meddelade att representanthuset kommer att rösta om reformförslaget på torsdag – vilket indikerar på att antalet röster nu verkar vara tillräckligt uppger Washington Post.

– Det kommer att gå igenom, det är ett bra förslag, sa McCarthy sent på onsdagskvällen.

Paul Ryan har tidigare deklarerat att han vill ha en ny omröstning senast fredag då kongressen efter det går på en elva dagar lång ledighet.

Beslutet om omröstningen kom efter att två viktiga republikanska parlamentsledamöter träffat USA:s president Donald Trump under onsdagen – och då övertygats om att stödja förslaget enligt NBC News.

Detta efter löften från presidenten om pengar för att täcka försäkringskostnader för personer som redan är sjuka.

Nekar sjuka försäkring

Tillägget ska låta delstater göra undantag från regeln att premierna för ”grundläggande hälsovård” ska vara desamma för alla – oavsett om man är handikappad eller har en kronisk sjukdom – vilket innebär att försäkringsbolag i vissa delstater kan få lov att ta ut högre avgifter av redan sjuka.

Det tidigare förslaget innebar bland annat att subventioner och skatter, som kräver att människor måste ha individuell sjukförsäkring ska tas bort.

Dock vill republikanerna bevara två inslag ur Obamacare: som att förbjuda försäkringsbolag att neka personer som redan är sjuka att teckna en sjukförsäkring och låta barn fortsatt vara inkluderade i sina föräldrars försäkringar fram till att de fyllt 26 år.

Om förslaget blir verklighet skulle 14 miljoner amerikaner kunna vara oförsäkrade nästa år – jämfört med om Obamacare blir kvar. Det antalet skulle sedan växa till 24 miljoner år 2026, visar en undersökning av CBO.

FAKTA

Bakgrund: Sjukförsäkringsreformer i USA

Den nu gällande sjukförsäkringslagen Obamacare, vars egentliga namn är "The Patient Protection and Affordable Care Act", antogs av kongressen i mars 2010 efter en bitter politisk strid.

Obamacare är mycket komplex och har beskrivits som den mest omfattande välfärdsreformen i USA sedan 1960-talet.

Den förordar bland annat att försäkringsbolag inte får neka sjukvårdsförsäkring åt personer som redan har en diagnos eller avsluta försäkringar när människor blir sjuka, att unga vuxna får omfattas av sina föräldrars försäkringar tills de fyller 26 år samt att de statliga försäkringarna för pensionärer (Medicare) och låginkomsttagare (Medicaid) utvidgas. Dessutom har varje delstat uppmanats att skapa en sorts sjukvårdsförsäkringsbörs. Amerikaner ska i sin deklaration kunna påvisa att de har försäkring, annars hotar böter, enligt lagen.

Republikanerna har kritiserat Obamacare som onödigt komplicerad, kostsam och en "jobbdödare" för småföretagare.

Men med åren har den komplexa lagen blivit allt mer populär. 2010 var 39,9 procent av amerikanerna för den, i fjol gjorde 40,4 procent tumme upp och i nuläget gillas den av 49,6 procent medan 42,1 procent är emot.

I början av mars presenterade Republikanerna sitt förslag till ersättning, "The American Health Care Act". Förslaget drogs dock tillbaka och tills vidare gäller fortfarande Obamacare.

Källor: Columbia University, The New York Times, kongressens budgetkontor, Healthcare.gov, Reuters och Real Clear Politics sammanställning av nationella mätningar.