Tingsrätten nekar Kim Walls föräldrar skadestånd

avChristoffer Nilsson

NYHETER

Peter Madsen döms till livstid för att ha mördat deras dotter.

Men han slipper betala skadestånd till Kim Walls föräldrar.

Ett av skälen: den svenska journalisten hade flyttat hemifrån.

Kim Walls föräldrar vittnade under rättegången mot Peter Madsen.

De berättade då om sin nära relation till dottern.

Målsägandebiträdet i fallet hade yrkat på 150 000 danska kronor i skadestånd var till Kim Walls mamma och pappa samt till hennes pojkvän.

1 av 2 | Foto: PONTUS HÖÖK / TT
Kim Walls föräldrar, Ingrid och Joachim Wall.

Under onsdagen föll domen mot Madsen.

Ubåtsmakaren dömdes till livstids fängelse för mordet på Kim Wall. Han befanns även skyldig till bland annat brott mot griftefriden, efter att ha styckat den svenska journalisten och sänkt hennes kropp i vattnet.

”Har lagts vikt vid Kim Walls ålder”

Enligt en sammanfattning av domen får målsägandebiträdet dock inget bifall för yrkandet om skadestånd gällande föräldrarna.

”Det har lagts vikt vid Kim Walls ålder och att hon – trots att hon var folkbokförd hos föräldrarna – egentligen hade flyttat hemifrån för flera år sedan. Det som föräldrarna berättat om den särskilt goda relationen mellan dem bedöms inte utgöra ett sådant speciellt band att det kan leda till ett annat resultat”, skriver tingsrätten.

Målsägandebiträdet har tidigare berättat för DR att det normalt sett inte utdöms skadestånd till föräldrar om barnet flyttat hemifrån men att det här rättsfallet är speciellt.

Advokat Ulrika Rogland, tidigare åklagare, tycker att rätten har fattat fel beslut

– Jag gissar att man kommer överklaga så att det får prövas igen men klart att de borde få skadestånd. De har förlorat sitt barn på ett fruktansvärt sätt. Det blir så formalistiskt att neka för att hon har flyttat hemifrån, säger Rogland.

Pojkvännens yrkande godkänns

Tingsrätten har däremot bedömt att Kim Walls pojkvän ska få 120 000 danska kronor i skadestånd.

”Vid fastställandet av beloppets storlek har det lagts vikt vid brottets mycket våldsamma karaktär och den långa tid efter den dödas försvinnande då man vid flertal tillfällen fann kroppsdelar”, skriver rätten.

Aftonbladet var inför domen i kontakt med Kim Walls föräldrar som meddelade att de inte ville lämna några kommentarer i samband med dagens dom.

Madsen kommer att överklaga domen.

Vem var Kim Wall? 01:03
ARTIKELN HANDLAR OM