Trump i nytt Twitterkrig – mot kvinnlig sportreporter

avSimón Bustamante

Efter att sportankaret Jemele Hill twittrat att Donald Trump är rasist, har både hon och tv-kanalen ESPN hamnat i skottgluggen för presidentens vrede.

Trump har svarat med att ”rekordmånga” nu har dumpat tv-kanalen efter journalistens tweet – ett välbekant tillvägagångssätt han använt förr när amerikanska medier blivit måltavlor.

1 av 2 | Foto: TT Nyhetsbyrån
ESPN:s sportprogramledare Jemele Hill.

Allt började, som så många gånger förr, med en tweet – den här gången från journalisten Jemele Hill på amerikanska sportkanalen ESPN.

I måndags twittrade hon att Donald Trump är ”den mest ignoranta och motbjudande presidenten under min livstid” – och kallade honom även för rasist (”white supremacist”).

Det har, föga förvånande, fått USA:s president och Vita huset att se rött – och Hills arbetsgivare kan nu kan sälla sig till den långa raden av amerikanska medier som hamnat i skottgluggen för Donald Trumps vrede, skriver Politico.

Trump: ”Be om ursäkt!”

På Twitter har presidenten krävt en ursäkt från ESPN – och hävdat att det nu går utför för tv-kanalen:

”ESPN betalar ett mycket högt pris för sin politik (och för sina dåliga program). REKORDMÅNGA dumpar kanalen. Be om ursäkt för osanningen!”

Som bekant är det här långt ifrån första gången som amerikanska medier blivit måltavlor för Donald Trumps vrede – och precis som med bland annat New York Times, Washington Post och CNN är det heller inte första gången som presidenten hävdat att tidningar och tv-kanaler som förargat honom dras med sviktande siffror, skriver Politico.

Får kritik – från båda håll

ESPN har försökt släta över det hela och menar att Hills kommentarer inte representerar kanalens ståndpunkt: ”Vi har tagit upp det här med Jemele och hon erkänner att hennes agerande varit opassande.”

Trots det har tv-kanalen fått utstå hård kritik från båda politiska lägren – från liberalt håll för att man inte backat upp sportankaret och från motsatta sidan för att man inte bestraffat Hill.

Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders har även sagt att Hills kommentarer om presidenten borde vara tillräckligt för ge henne sparken.

Jemele Hill ångrar dock inget – utom att hennes arbetsgivare fått skit för hennes privata åsikter om presidenten.

”Min respekt för företaget och mina kollegor förblir villkorslös”, twittrar hon.