Handbollsproffset pratade politik i stället för idrott

Foto: CAROLINA BYRMO
Linnéa Claeson.
NYHETER

Idrottsmän brukar vara försiktiga med att uttrycka politiska åsikter. Handbollsproffset Linnéa Claeson gjorde tvärtom. Pratade politik men inte idrott.

När idrottsmän vid sällsynta tillfällen får en fråga i ett kontroversiellt ämne brukar blicken börja flacka och kroppen oroligt röra på sig. Rädslan för att deras varumärke ska ta skada om de svarar ”fel” syns.

Därför är det väldigt uppfriskande att lyssna på Linnéa Claeson. Hon fruktar för att bli våldtagen när hon går hem själv i mörkret på stadens gator men någon rädsla för att sticka ut hakan finns definitivt inte. Vilket jag antar att de som följer hennes Instagramkonto Assholesonline, där hon bemöter kränkningar med humor, redan vet.

Bäst är hennes program i början när hon på ett personligt sätt berättar om näthatet och sextrakasserierna hon råkat ut för. Hur hon redan i mellanstadiet fick den första videofilmen i sin mejlbox med en runkande gubbe. Eller hur killarna ropade ”hora” efter henne i skolkorridorerna. När de klottrade elakheter om henne på väggarna och läraren tyckte att det var hon som skulle sudda ut det eftersom hennes namn stod där.

Då förstår jag verkligen att hon vägrade och dessutom vägrade infinna sig på kvarsittningen. Den typen av orättvisor kan lätt prägla en ung människa.

Jag kan inte låta bli att dra på munnen när hon berättar hur hon skickar vidare en killes penisbild och kränkande text till hans mamma och flickvän. Så kanske fler borde göra.

I inledningen rabblar Linnéa Claeson upp allt som hon gärna skulle vilja prata om. Att hennes ungdomsdröm att bli handbollsproffs i Danmark snart går i uppfyllelse, om hur otroligt viktiga hennes mamma och pappa varit för henne. Om systern som sin stora idol. Hon räknar upp alla som i ett tacktal innan hon meddelar att hon tänker avstå eftersom det finns viktigare saker att prata om.

Det må vara sant. Men på slutet blir det väldigt mycket politisk pamflett över hennes sommarprat. Jag hade gärna lyssnat på hennes unika upplevelser inifrån handbollstrupperna som tog två VM-guld.

ARTIKELN HANDLAR OM