Maldivisk demokratikämpe lovar omstart

Foto: Manish Swarup/AP/TT
Den tidigare maldiviske presidenten Mohamed Nashids parti MDP har segrat i landets parlamentsval enligt preliminära resultat.
Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT
Maldivier röstar i landets parlamentsval.
Foto: Mohamed Sharuhaan/AP/TT
Den tidigare maldiviske presidenten Mohamed Nashids parti MDP har segrat i landets parlamentsval enligt preliminära resultat.

avTT

NYHETER

En lycklig Mohamed Nashid, demokratiaktivist och expresident i öriket Maldiverna, lovar krafttag mot korruption efter att ha lett sitt parti MDP till storseger i landets parlamentsval.

– Vår främsta uppgift är att skapa fred i statsapparaten, säger Nashid till glada anhängare efter att preliminära resultat visat att hans Maldiviska demokratiska parti (MDP) vunnit omkring två tredjedelar av de 87 platserna i parlamentet.

Nashid, som sannolikt får en nyckelroll i kammaren, lovar en ny era av stabilitet och demokrati och ett stopp för de korruptionsskandaler som skakat landets toppskikt, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Maldiverna kommer att få välkomna en ny gryning, en gyllene gul gryning, sade han tidigare, efter att vallokalerna stängts.

MDP:s partifärg är just gul.

Hemma i fem månader

51-årige Nashid var 2008 var med och bröt upp exdiktatorn Maumun Abdul Gayums 30-åriga styre. Han valdes till president efter honom men lämnade posten 2012. De senaste åren har han levt i exil efter att ha dömts till ett långt fängelsestraff för terrorism – en dom som senare ogiltigförklarades.

Nashid återvände till sitt hemland för bara fem månader sedan. Då hade partikamraten Ibrahim Mohamed Solih tagit över som president, efter att överraskande ha segrat i presidentvalet i september.

Resultatet i de båda valen är nedslående för Nashids ärkefiende, den auktoritäre expresidenten Abdulla Yamin som även är halvbror till Maumun Abdul Gayum. Yamin, som förlorade presidentvalet i höstas, kandiderade inte själv i parlamentsvalet men hans Maldivernas progressiva parti (PPM) gjorde ett skralt resultat och väntas enbart få en handfull platser i parlamentet.

Riktig demokrati

Mohamed Nashid fick 2009 Anna Lindh-priset för sina ansträngningar att sätta människor och mänskliga rättigheter i centrum i debatten kring klimatförändringar och besökte då Sverige.

I årets valrörelse har han lovat att skapa en riktig parlamentarisk demokrati i turistparadiset i Indiska oceanen, bland annat genom att slopa det system som ger presidenten särskilda maktbefogenheter.

Hans parti MDP anses allmänt vara starkt bland stadsbor medan PPM är populärt på de yttre maldiviska atollerna, där livsstilen är mer traditionell.