MH370-anhöriga besvikna på ny rapport

avTT

Foto: Yam G-Jun/AP/TT
Anhöriga till passagerare på MH370 vid en presskonferens i Malaysia.

Den efterlängtade rapporten om Malaysia Airlines flight MH370 ger inga nya ledtrådar till varför planet försvann närmast spårlöst över Indiska oceanen 2014.

Många av de anhöriga till passagerarna på planet är arga och besvikna.

Utredarnas officiella rapport lyfter fram misstag som har begåtts av flygledare, och slår fast att MH370:s rutt sannolikt lagts om manuellt, snarare än till följd av ett mekaniskt fel. Samtidigt konstateras att planet – en Boeing 777 på väg mellan Kuala Lumpur och Peking – var flygdugligt och att piloterna var i god form.

239 personer befann sig ombord.

"Teamet har inte lyckats slå fast orsaken till MH370:s försvinnande", sammanfattar den omkring 400 sidor långa rapporten.

Frustration och besvikelse

– Det är en otrolig besvikelse. Jag är frustrerad. Det finns inget nytt i rapporten, säger Intan Maizura Othman, vars man var steward på MH370.

– Många hade frågor som de ville ställa, säger G. Subramaniam, som förlorade en son i olyckan, och beskriver samtidigt vreden hos många anhöriga som samlats för att ta del av presentationen av rapporten.

MH370:s försvinnande är ett av flyghistoriens största mysterier. Det enda som hittats från planet är mindre vrakdelar som flutit i land längs Afrikas kust och på öarna utanför.

Den officiella sökinsatsen avslutades redan 2017, men under våren 2018 genomförde ett privat amerikanskt företag fortsatta sökningar, som lades ned i maj, i brist på nya fynd. Sammanlagt har över 710 000 kvadratkilometer havsbotten undersökts utan resultat.

Många teorier

En av de förklaringar som anses mer trovärdig är att piloten var medvetslös då planet kraschade. En annan gissning är att planet kan ha kapats.

De flesta teorier har avvisats av experter, och eftersom flygets svarta lådor inte har återfunnits tyder mycket på att sanningen om MH370 aldrig kommer att komma fram.