Anställd på boende körde ungdom till skolan – rattfull

avNicole Gustafsson

En anställd på ett LSS-boende i Värmland skulle köra en ungdom till skolan.

Men när bilen vägrade starta för att den anställde druckit alkohol, bad denne ungdomen att blåsa.

Den anställde körde sedan ungdomen till skolan rattfull. Nu har händelsen anmälts, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

Det var en tidig morgon nu under hösten som en anställd på ett LSS-boende i norra Värmland skulle skjutsa en ungdom till skolan, något NWT var först att rapportera om.

Boendets bil är utrustad med alkolås, och öppnas enbart om föraren är nykter. Något den anställde inte var. Denne ber då ungdomen att istället blåsa för att få bilen att starta.

När bilen väl blev upplåst körde sedan den anställde ungdomen till skolan. Något som senare kom fram i ett samtal med en kontaktperson på boendet. Ungdomen beskrev stor oro över det som inträffat, och var rädd för att det skulle ske igen.

Skjutsade ungdom – med 0,21 promille i blodet

När de ansvariga på boendet fick reda på vad som inträffat tog de kontakt med medarbetaren. Denne kunde inte riktigt förklara hur det hela gått till, men sa bland annat att ungdomarna ”ber om att få blåsa”.

Medarbetaren medgav att det var dumt att låta ungomen blåsa, men försökte tona ner händelsen enligt NWT. Det visade sig senare under utredningen att medarbetaren hade 0,21 promille alkohol i blodet när denna skjutsade ungdomen till skolan.

Efter förhandlingar mellan företaget, facket och medarbetaren kom man till sist överens om att den anställde skulle sluta på företaget.

Regionchefen: ”Tragiskt att det har skett”

Händelsen ligger nu hos Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. De ska nu utreda lex Sarah-anmälan som företaget har gjort utifrån vad som anses vara ett allvarligt missförhållande.

– Det är första gången det här inträffar. Personen ifråga är uppsagd. Vi har ytterligare gått igenom den alkohol- och drogpolicy som vi har med personalen. Vi har alkolås i alla våra bilar för att sånt här inte ska kunna inträffa. Det är tragiskt att det har skett, men vi agerade direkt, säger regionchefen för omsorgsföretaget till NWT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Lex Sarah

Alkohol

Bilar