Unicef larmar om barnens situation i CAR

avTT

Foto: Jerome Delay/AP/TT
Barnen i Centralafrikanska republiken befinner sig i en mycket utsatt position. Arkivbild.

Tre av fyra barn i Centralafrikanska republiken är i behov av humanitär hjälp och läget blir allt värre, visar en ny rapport från Unicef. Samtidigt befinner sig hjälparbetare i landet i en utsatt position.

1,5 miljoner barn i Centralafrikanska republiken (CAR) är i behov av humanitär hjälp, enligt rapporten. Det är 300 00 fler barn jämfört med 2016. Samtidigt har ett av fyra barn antingen tvingats lämna sitt hem eller blivit flykting.

Situationen är svår i landet, som härjas av våldsamma konflikter mellan ett dussin olika beväpnade grupperingar som slåss om boskapsrutter, diamanter, guld och uran. CAR, som är ett av världens fattigaste länder, kastades in i ett kaotiskt tillstånd 2013 när landets dåvarande, kristne president François Bozize drevs bort av en i huvudsak muslimsk milisgrupp.

"Krisen utspelar sig i ett av världens fattigaste och minst utvecklade länder, som är ett av de farligaste att vistas i för hjälparbetare", säger Christine Muhigana, Unicefs representant i CAR, i ett uttalande.

Unicef efterfrågar mer resurser för att kunna genomföra de hjälpinsatser som behövs i landet. Hittills har organisationen bara fått omkring 44 procent av de totalt 56,5 miljoner dollar som man uppskattar behövs.