Dansande skelett hedrar migranter i Mexiko

Foto: Christian Palma/AP/TT
"Paraden är tillägnad de migranter som i sin flykt till andra länder förlorat sina liv", skriver Mexico Citys regering på Twitter.
Foto: Christian Palma/AP/TT
Många var utklädda till Monarkfjärilar, som är kända för sina långa vandringsvägar. Varje år flyttar fjärilarna upp till 400 mil från vintervistet i Mexiko till USA och Kanada där den fortplantar sig.
Foto: Christian Palma/AP/TT
Vid den här tiden på året klär miljoner mexikaner ut sig för att hedra de döda och minnas sina förfäder.
Foto: Christian Palma/AP/TT
En kvinna dansar.
Foto: Christian Palma/AP/TT
Mexico Citys huvudgata fylldes av personer som hedrade de som emigrerat både från och till huvudstaden.

avTT

NYHETER

"Det finns drömmar på den här sidan också", står det på ett grått plakat som ska representera den mexikanska delen av muren mot USA.

De dödas dag i Mexico City tillägnas i år alla de människor som lämnat sina hem, på jakt efter ett bättre liv antingen innanför eller bortom landets gränser.

Dansande skelett, glittriga drakar och färgglada sombrerohattar. Vid den här tiden på året klär miljoner mexikaner ut sig för att hedra de döda och minnas sina förfäder. Men en vecka innan den egentliga festen går av stapeln har firarna intagit Mexico City av en annan anledning: för att hedra dem som flytt.

"Paraden är tillägnad de migranter som i sin flykt till andra länder förlorat sina liv", skriver Mexico Citys regering på Twitter.

Flera dansare var utklädda till monarkfjärilar, kända för sina långa vandringsvägar, och paraden avslutades vid ett gigantiskt altare som dekorerats med skelettfigurer – en symbol för de migranter som dött på sin färd.

Delar av paraden var också dedikerade spanjorer, argentinare och judar som lever i Mexiko.

– Mexiko har alltid varit ett land fyllt av gränsöverskridare. Det finns en lång tradition att ta emot både invandrare och flyktingar. Och den nuvarande politiska situationen visar att det är högst aktuellt även i dag, säger Mariana Villalobos, 33, som deltar i paraden.

Firandet sammanfaller oplanerat med att tusentals människor vandrar genom Guatemala och Mexiko i förhoppning om att nå USA.

Migranterna är huvudsakligen från Honduras som lämnat landet på grund av fattigdom och utbrett våld. Mexiko försökte stoppa migranterna genom att stänga en gränsbro mot Guatemala, men har sedan dess öppnat bron för kvinnor och barn. Tusentals migranter har dock lyckats ta sig över gränsen trots försöken att stoppa dem.